Депутати Тячівської райради направили звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров'я України щодо перенесення термінів контрактування з НСЗУ

2020-02-26 09:15:06
      У вівторок, 25.02.2020 р, під час першого пленарного засідання Тячівської районної ради, депутати прийняли звернення до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України з проханням щодо перенесення терміну контрактування лікарів та лікувальних установ Нацслужбою здоров'я України.
У зверненні зокрема йдеться: 
      "Ми, депутати Тячівської районної ради VII скликання, враховуючи складне фінансово-економічне становище закладів охорони здоров'я, матеріально-технічні та кадрові проблеми у їх роботі, невирішені остаточно суперечності  у чинному законодавстві про охорону здоров'я, звертаємося до вас з проханням щодо перенесення терміну контрактування лікарів та лікувальних установ з 1 квітня 2020 року на більш пізніший термін.
         Наше прохання зумовлене тим, що у місцевих бюджетах в 2019 році не були передбачені кошти для здійснення технічного переоснащення роботи лікарів, а у 2020 році придбання комп'ютерної техніки та ліцензованого програмного забезпечення утруднюється через необхідність здійснення процедури публічних закупівель. Крім цього значна частина рад базового рівня не має можливості придбання необхідного обладнання через обмеженість їх бюджетів.
         Негативний вплив на процес реформування системи охорони здоров'я мало і те, що, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №746 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №91» відбулася ліквідація структурних підрозділів районних державних адміністрацій, що здійснювали управління системою охорони здоров'я на районному рівні( управлінь, відділів, секторів, тощо). Однак, відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», саме райдержадміністрації мають вирішувати питання, пов'язані з наданням медичної допомоги населенню, в тому числі і питання матеріально-технічного забезпечення медзакладів.
         Таким чином, укладення контрактів з Національною службою здоров'я України буде можливим не у всіх медичних установ та, відповідно, не у всіх лікарів. Така ситуація приводить до того, що частина населення не матиме можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу. Це, в свою чергу, призводить до зростання соціальної напруги та невдоволення населення діями влади.
         Зважаючи на наведене вище, просимо відтермінувати етап контрактування з Національною службою здоров'я України для надання можливості якісного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров'я, покращення їх кадрового потенціалу та забезпечення належної якості медичних послуг.
Прийнято на засіданні 26 сесії Тячівської районної ради VII скликання, 25 лютого 2020 року"
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00