Олексій Петров: "Проєктам, які реалізовують у рамках програми прикордонного співробітництва - увімкнено режим максимального сприяння влади!"

2020-07-02 21:46:01
Голова Закарпатської ОДА зустрівся з представниками місцевих організацій та установ, які реалізують транскордонні проєкти в рамках прикордонного співробітництва «Польща–Білорусь–Україна» та «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна» ЄІС 2014–2020.
Захід, який мав формат круглого столу, відбувся в обласному центрі на базі Ужгородського національного університету.
Закарпаття, яке межує з 4-ма європейськими країнами, активно розвиває транскордонну співпрацю. Це допомагає громадам залучати позабюджетні кошти для розвитку своїх територій, вивчати кращі практики місцевого самоврядування у країнах ЄС. Одним із напрямків є реалізація транскордонних проєктів у рамках програм прикордонного співробітництва. Обов'язковою умовою таких проектів є співфінансування, зокрема обладміністрацією. 
Голова ОДА Олексій Петров:
«У нас завершується процес децентралізації і саме об’єднані територіальні громади нового формату будуть приймати рішення як автономні фінансові організації. У тому числі й рішення щодо запозичень і зовнішніх грантів. У нас зміниться формат формування обласного бюджету. Більшість ініціатив буде виходити саме з громад. У тому числі питання співфінансування. Тому нам необхідно розробити практику і закласти її до «Нової програми розвитку транскордонного співробітництва 2021–2027 рр».
Згідно з Постановою 153 Кабміну «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» держава є єдиним координатором транскордонного співробітництва і міжнародної допомоги. Обласна державна адміністрація є бенефіціаром, який представляє інтереси України в міжнародній співпраці. Ми повинні разом погодити і закласти основні стратегічні напрямки».
На засіданні круглого столу місцеві організації та установи представили свої проєкти, які реалізуються в області, та поділилися досвідом роботи. Це, зокрема:
- Стан реалізації проєктів транскордонного співробітництва в рамках програм ЄІС за участі УжНУ;
- Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання повені на внутрішніх водах в перехрестях річок Тиса-Тур;
- Дороги до здорових лісів: міцні, адаптаційні, різноманітні та сталі ліси в прикордонних регіонах України та Словаччини;
- Відновлення туристичної привабливості історичного шляху «SaltRoad» («Соляний шлях»);
- Транскордонні проєкти Ужгорода у контексті співпраці з містами-побратимами. Проєкт «Підвищення рівня доступу до медичних послуг у містах Кросно та Ужгород»;
- Досвід впровадження проєктів у галузі охорони здоров`я. Проєкти: «Інфекційні хвороби без кордонів», «Інтенсивна терапія для  майбутнього»;
- Смарт Музей як спосіб представити культурну спадщину.
У ході подальшої дискусії обговорено проблемні питання, із якими стикаються під час реалізації проектів, та шляхи їх вирішення.
Зокрема, йшлося про:
- створення онлайн-платформи для зворотної комунікації між виконавцями проєктів (реципієнти) – бенефіціаром (облдержадміністрація) – місцевими органами виконавчої влади та органами самоврядування; 
- такий портал дасть можливість оперативного консультування щодо потрібного пакету документів, надання роз’яснень щодо чинного законодавства та іншої допомоги.
Голова ОДА Олексій Петров:
 «Ми маємо розбити стереотипи, коли є чиновники, які всім заважають або не сприяють. Є нова команда. Я її представляю. Ми ідемо шляхом максимального сприяння. Це додатковий механізм залучення зовнішніх запозичень для розвитку регіону.
Більше комунікації, плідної, ефективної співпраці, у тому числі у питанні надання дозволів та комунікації з центральними органами влади. Або через Центр підприємництва ОДА, або через управління зовнішньо-економічних зв’язків.
Ми представляємо ваші інтереси і даємо вам можливість скоріше отримати ті необхідні дозволи, погодження документів, які вимагають від нас стандарти МТД (міжнародної технічної допомоги).
Дякую всім за виступи, доповіді, розповіді про проекти, концептуальні і конкретні думки».
Довідка:
Програми Європейського інструменту сусідства (ЄІС) – «Польща – Білорусь – Україна» та «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» (розраховані на 2014–2020 роки), наразі є двома найбільш об’ємними по фінансуванню з ЄС.
Пріоритетними напрямками цих програм, які фінансує ЄС, є проєкти у сфері охорони здоров’я, освіти, культури та збереження спадщини, безпека та цивільний захист населення. 
У рамках програми «Польща – Білорусь – Україна» 2014–2020 рр. в області реалізується:
– 1 великомасштабний спільний українсько-польський проєкт (загальна сума для області 4,8 млн. євро), який передбачає будівництво в області туберкульозної лікарні на 100 ліжок;
– 5 звичайних проєктів (близько 1,6 млн євро);
– 9 мікро проєктів (близько 280 тис. євро).
У рамках програми «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» на 2014–2020 рр. буде впроваджено:
– 4 великомасштабних інфраструктурних проєкти; вже розпочато діяльність у рамках 3-ох із них (сума для області – близько 3,2 млн. євро);
– 35 звичайних проектів (близько 7,8 млн євро).

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00