Про сміття

2020-07-14 13:52:34
Олексій Петров, голова Закарпатської ОДА: 

"Узяв участь у громадському обговоренні можливості будівництва сміттєпереробного заводу на території однієї із селищних рад Закарпаття.
Локація та місцезнаходження можливої ділянки – логістично зручна доставка сміття, а новітні чисті технології унеможливлюють будь-які негативні наслідки для громади, природи та екології.
Європа не один рік демонструє нам цивілізований підхід до поводження з відходами. Тут сміттєпереробні підприємства розташовані у безпосередній близькості навіть до дитячих майданчиків. Сучасні технології успішно працюють у Словаччині, Угорщині, Чехії.
Можемо виїхати і пересвідчитися на власні очі.
Поговорив із інвесторами. Важко. Не надто «горять бажанням». Проблема в тому, що в Європі громадянин за вивіз сміття платить 150 євро з картки, автоматично, а наш громадянин 5 євро в рік, і не дуже охоче. Краще в річку, на Мадяри.
Інвестори, які готові і можуть побудувати та запустити завод, не дуже хочуть в проєкті ставити строк окупності -10 -15 років. Не цікаво. Але навіть їх вдалося переконати.
Не вдалося переконати громаду.
Не хочемо, не будемо, не віримо.
Десь мають рацію, щодо зневіри, десь не мають об’єктивної інформації про новітні екологічно чисті технології.
Але ми маємо перейти цей Рубікон. Ми потопаємо у смітті та ще й «топимо» Угорщину. Ганьба!
По завершенню реформи децентралізації, громада залишатиметься сам на сам зі своїм сміттям. ОТГ, які матимуть свої сміттєпереробні виробництва, самостійно встановлюватимуть ціну на прийом сміття. Немає грошей – залишай у себе, у своєму дворі, у своєму селі.
Через засміченість – не їде турист, не розвивається економіка. Страждає екологія.
Закарпаття, яке не має шкідливих виробництв та по залісненості є в трійці європейських територіальних одиниць, має найвищу малюкову смертність в Україні, найвищі показники вад породіль та інші страшні цифри.
Закон про сортування сміття - не працює.
Культури сортування – немає.
Несанкціоновані сміттєзвалища – візитівка Закарпаття.
На фоні фантастичних краєвидів, Карпати поповнюються новими вершинами сміття. Жах! Саме такі гори ми залишатимемо нашим діткам.
Інших варіантів немає : сортуємо, будуємо заводи по переробці сміття, формуємо культуру поводження з відходами.
Починаємо із себе! Будемо так робити щотижня! Робочі поїздки у райони включатимуть і прибирання стихійних сміттєзвалищ. Пропонуватиму правоохоронцям, керівництву району, екологам, активістам та журналістам долучатися.
Небажання вирішувати питання зі сміттям – це наш Карфаген. Але Карфаген має бути зруйнований!"

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00