Мінсоцполітики розпочинає реалізацію пілотного проекту по монетизації одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка"

2020-07-31 19:32:30
29.07.2020р. Урядом прийнято рішення розпочати з 1 вересня реалізацію пілотного проекту „Монетизація одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка” у 2020–2021 роках.

Зазначений проект передбачає:
запровадити цільову грошову компенсаційну виплату замість натуральної допомоги „пакунок малюка” у розмірі 5 тисяч гривень;
забезпечити із залученням АТ „Комерційний банк „ПриватБанк” відкриття громадянам, у яких народилась дитина, рахунку із спеціальним режимом використання та видати їм спеціальну соціальну картку;
встановити, що батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль;
залучити до реалізації пілотного проекту на договірних засадах заклади роздрібної торгівлі для продажу батькам визначених дитячих товарів та товарів для породіль за спеціальною соціальної карткою.
Фактично „пакункок малюка” будуть видавати у тих регіонах, де вони є в наявності, а потім, відповідно до прийнятої постанови, за таким алгоритмом:
- батьки новонароджених звертаються до АТ „Комерційний банк „Приватбанк” для відкриття рахунку;
- надалі – до структурного підрозділу соціального захисту населення батьками подається заява з відповідними документами.
- Батьки мають право протягом року самостійно використовувати призначену грошову компенсацію у безготівковій формі на придбання товарів у закладах торгівлі, які долучились до публічного договору про реалізацію пілотного проекту.
На сьогодні у закладах охорони та у районних, міських структурних підрозділах соціального захисту населення області відсутні “пакунки малюка”. За оперативними даними станом на 30 липня ц.р. з пологових відділень виписано 3046 дітей, батьки яких при виписці із пологових будинків не отримали “пакунок малюка”.
Натомість у пологових будинках їм були видані довідки про неотримання  одноразової натуральної допомоги „пакункок малюка”,  які є підставою для отримання допомоги в  органах соціального захисту населення за місцем проживання.
Загалом до органу соціального захисту населення до сьогодні необхідно було подати:
1. Заяву на отримання „пакунку малюка”;
2. свідоцтво про народження дитини;
3. довідку з пологового будинку про неотримання  „пакунку малюка”;
4. ксерокопії паспорту та ідентифікаційного коду отримувача.
Довідково: за період з 2018 по 2020 роки в область надійшло та видано 21 486  “пакунків малюка”.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00