«Чеські героїні в Ужгороді»

2020-09-04 10:54:00
У "Відкритому офісі" Закарпатської ОДА розпочала свою роботу виставка портретів провідних чеських жінок різних часів. 

Проєкт "Чеські героїні" - це 50 портретів, створених студентами Факультету дизайну і мистецтв імені Ладіслава Сутнара Західночеського університету в Плзні, під керівництвом викладачки Ренати Фучікової.
Виставку в Ужгороді презентує Чеський Центр під керівництвом Любові Павлишин. У відкритті виставки взяв участь і перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.
Любов Павлишин розповіла: «Ми представили Ужгороду 15 робіт. Потім ці картини будуть подорожувати усією Україною. Ми вшановуємо жінок, які сьогодні є для нас еталонами – своєю відвагою, внутрішньою силою, цілеспрямованістю. Це блискучий список жінок. Жінок, які не боялися бути сильними у своїх поглядах і переконаннях, думках.»
Олег Коцюба, перший заступник голови Закарпатської ОДА:
«Роль жінки у сучасному світі росте. Жінки - активні, ініціативні, залучені до політики, науки, спорту, мистецтва і т. д. На законодавчому рівні вносяться зміни щодо забезпечення гендерної рівності у всіх сферах життя. Історії чеських жінок, які ми дізнаємося на цій виставці, є прикладом мужньої боротьби, небайдужості, активної життєвої позиції.»
На кожному зображенні – не лише портрет жінки, але й коротко написано про її досягнення.
Серед портретів – зображення Божени Нємцової. Письменниця жила у першій половині 19 століття, тоді Чехія була у складі Австрійської імперії. Переважна більшість письменників писали нерідною німецькою мовою, на відміну від них, твори Божени Нємцової були  чеською. Її уважають засновницею сучасної чеської прози. Також письменниця залишила свій слід в національно-патріотичній історії країни та боротьбі за рівні права жінок.
Шарлота Масарик та Аліса Масарик - дружина і донька Томаша Гарика Масарика. Дві жінки, які зробили чимало для Чехії та жіночого руху зокрема. Шарлота Масарик домоглася того, що у першій Конституції Чехословаччини 1920 року жінка мала рівні права із чоловіками. Аліса Масарик заснувала Червоний хрест у Чехії. Обидві жінки зробили чимало для розвитку освіти та соціальної допомоги.
На картинах можна знайти і чешку Марію Шмолкову. Це - активістка, яка брала участь у порятунку тисячі утікачів від нацистського режиму, зокрема єврейських дітей, пізніше відомих як «дітей Вінтона».
Мілада Горакова – юристка, політична діячка, засуджена до страти комуністичним режимом Чехословаччини 50 років ХХ століття.
Ужгородці та гості міста можуть побачити портрет відомої жінки-політикині, держсекретаря США у 1997-2001 рр Мадлен Олбрайт, яка народилася у Чехії і стала відомою політичною діячкою світового рівня.
Виставка триватиме до 21 вересня поточного року у "Відкритому офісі", який створений за ініціативи голови ОДА Олексія Петрова. 











Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00