Олексій Чернишов: Народні депутати розуміють важливість регіонального розвитку та підтримують обсяг фінансування ДФРР

2020-11-18 10:07:50
Державний фонд регіонального розвитку є одним із найбільш ефективних національних інвестиційних інструментів, який безперервно створює нові робочі місця в регіонах та змінює якість життя за рахунок оновлення соціальної інфраструктури та створення умов для інвестицій. Механізм відбору проєктів для реалізації є прозорим і дієвим.  

Центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування подають проєкти, які відповідають умовам та критеріям, на розгляд та затвердження Комісією для оцінки інвестиційних програм та проєктів, що можуть реалізовуватись за рахунок ДФРР.
«Проєкти, фінансування яких здійснюються за рахунок ДФРР, – це постійно діючий економічний механізм, який не дає економіці зупинитись. Порядок відбору проєктів та використання коштів передбачає безпосередню участь регіонів, що дозволяє пропорційно спрямовувати кошти на розвиток кожного регіону та ефективно розвивати економіку в цілому. Народні депутати розуміють важливість цього напрямку та підтримують обсяг фінансування ДФРР. Ми і в подальшому сподіваємось на широку підтримку», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.       
Потреба у фінансуванні Державного фонду регіонального розвитку на 2021 рік становить не менше 1% державного бюджету, що відповідає нормам Бюджетного кодексу України. На фінансову підтримку регіонів через ДФРР заплановано 9,36 млрд грн. Це дозволить завершити перехідні проєкти, створити інфраструктуру для надання якісних та доступних публічних послуг, реалізувати проєкти-каталізатори економічного розвитку громад та регіонів, відновити та розбудувати мережу регіональних туристичних магнітів, створити нові робочі місця. Фінансування у відсотковому співвідношенні передбачається в такому об’ємі: об’єкти соціальної інфраструктури – 50%, економічний розвиток – 30%,  розвиток туристичних магнітів – 20%.
 «Завдяки фінансуванню з ДФРР у 2020 році реалізовано низку соціально значущих проєктів, деякі з яких не могли бути закінчені роками. Ми завершили довгобуди, оновили об’єкти інфраструктури. Вперше за історію існування Державного фонду регіонального розвитку в країні була впроваджена масштабна розбудова соціальної інфраструктури. І це попри скорочення бюджету у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції. Темп на 2021 рік уповільнювати не можна, незважаючи на ті виклики, які постають перед нами. Без належної фінансової підтримки регіонального розвитку ми не зможемо розвивати країну», – зауважив Олексій Чернишов.
Перевагами Державного фонду регіонального розвитку також є стабільність його фінансування та можливість реалізовувати проєкт протягом трьох років.
Реформа ДФРР, на необхідності якої наголошує Мінрегіон, передбачає подальше поступове збільшення Державного фонду регіонального розвитку за три роки до 3% від видаткової частини бюджету України.
Нагадаємо, що Порядок використання коштів ДФРР регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 196 та наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24 квітня 2015 р.  № 80 (зі змінами).




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00