Закарпаття проти насильства!

2020-11-26 10:27:38
25 листопада 2020 року в області розпочалися регіональні заходи, якими Закарпаття долучається до Міжнародної кампанії «16 днів проти насильства».

Стартувала акція на площі Народній в Ужгороді флешмобом «Ні насильству!», за допомогою якого студенти Ужгородського національного університету привертали увагу перехожих до проблем домашнього насильства. Хода з парасольками та повітряними кульками пройшла вулицями міста до площі Театральної. Перехожим було роздано інформаційні матеріали та проведено роз’яснювальну роботу щодо запобігання та протидії домашньому насильству.
Директор департаменту соціального захисту населення Михайло  Петрішка, відкриваючи акцію, наголосив, що протягом 9 місяців 2020 року до ГУНП в Закарпатській області надійшло 2458 звернень щодо домашнього насильства, що на 11 відсотків більше аналогічного періоду у 2019 році, з них: 264 – від чоловіків, 2154 – від жінок та 28 – від дітей. Винесено 397 термінових заборонних приписів. Поставлено на облік 2014 осіб (чоловіків –  1840, жінок – 174, дітей – 6), що вчинили домашнє насильство, знято з обліку 1654 особи (чоловіків – 1449, жінок – 2000, дітей – 5).
На площі Театральній відбувся перформанс «Знайомтесь, це насильство. Протистояти насильству – справа кожного». За участі акторів театральної студії створено виставу, під час якої продемонстровано види насильства та  прокоментовано, чому протидіяти насильству – це справа кожної людини.
Сьогодні ж у креативній галереї MaloMesta (вул Швабська,25А) відкрилася фотовиставка «Життя після насильства». Чотири фотографині досліджували життя чотирьох звичайних жінок, які довгий час сприймали насильство, як норму. До виставки, в якості героїнь, залучені четверо жінок, які довгий час зазнавали різних форм домашнього насильства, у свій час стали підопічними Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги та змогли змінити своє життя і життя своїх дітей.
 Фотографині через мистецтво зйомки спробували відтворити та показати глядачу ідею про те, що насильство може спіткати будь-кого і тому протистояти насильству – це справа кожного. До виставки відібрано 40 фотографій (10 про кожну героїню). За попередньою авторською ідеєю виставка буде концептуально поділена на дві експозиції, які знаходитимуться у галереї MaloMesta та у атріумі Закарпатської облдержадміністрації (відкриття другої локації відбудеться 26 листопада о 14.00 годині). Обидві експозиції будуть представлені протягом всієї акції з 25.11.2020р. по 10.12.2020р.
Учасниками та відповідальними виконавцями акції є керівництво і структурні підрозділи облдержадміністрації, Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги, Головне управління Національної поліції України у Закарпатській області, Управління патрульної поліції в Закарпатській області, Закарпатський регіональний та Ужгородський місцевий центри з надання БВПД,  Інститут гендерної освіти при УжНУ (Мар’яна Колодій), а також громадські організації: ГО «ВЕСТА» (Інна Сабадош), Театральна студія «Provocator», Ужгородське представництво ГО «Інсайт» (Ольга Беца),   БО «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» (Євгенія Мелеш), ГО «SmartPoint» (Олександра Кірій), Ужгородська міська організація Спілки жінок України (Валентина Митровцій), Зонтаклуб Ужгород (Олена Ковальчук).
Заходи у рамках Міжнародної кампанії триватимуть в області до 10 грудня: інформаційні акції і флешмоби, вуличні вистави і фотовиставки, онлайн-тренінги і ще багато цікавих заходів будуть проведені у кожному куточку Закарпаття.
Всі заходи проводитимуться з дотриманням карантинних обмежень.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00