Як працюватимуть заклади спільної власності Тячівського району з нового року - обговорили в РДА

2020-12-01 20:04:47
У  понеділок 30.11.2020 проведено нараду з головами ОТГ та керівниками закладів бюджетної сфери районного підпорядкування щодо подальшого функціонування таких установ в умовах завершення децентралізації.
Зібрання відбулось за участі - голови РДА Тімура Аверіна та першого заступника голови Олександра Шевері, начальника фінансового управління РДА В'ячеслава Стойки, керівників структурних підрозділів РДА та райради, головних розпорядників коштів.
Серед голів територіальних громад були присутніми: Василь Йовдій (Солотвинська ОТГ), Михайло Цірик (Вільховецька ОТГ), Павло Бедей (Бедевлянська ОТГ), Ігор Грабарь (Тересвянська ОТГ), Іван Немеш (Углянська ОТГ).  
А також  - перший заступник Тячівського міського голови Владислав Братюк, заступник голови Углянської ОТГ Іван Кричфалушій та ін.   
Як інформував начальник фінансового управління РДА В'ячеслав Стойка з 1 січня 2021 року всі районні заклади спільного користування, які обслуговують район і до теперішнього часу фінансувались із районного бюджету, повинні перейти на утримання територіальних громад.
У змінах до Бюджетного кодексу, прийнятих у вересні поточного  року, передбачається, що з наступного року майже всі кошти з районного рівня переходять в громади, і в першу чергу це ПДФО. 
А саме податок на доходи фізичних осіб у питомій вазі займає майже 98,4% від загального обсягу дохідної бази бюджету Тячівського району. Також будь-які трансферти з Державного бюджету для районних бюджетів у проєкті Державного бюджету на 2021 рік не передбачені. 
Таким чином в районному бюджеті не буде фінансового ресурсу, щоб утримувати  позашкільні заклади освіти, міжшкільні - навчальні комбінати, територіальні центри обслуговування населення, районний будинок культури, методкабінети,  ДЮСШ,  місцеву пожежну охорону, оздоровчий заклад "Берізка" тощо. 
З іншого боку, якщо ж об'єкти спільної власності , згідно Бюджетного кодексу, переходять в ОТГ, на території яких вони знаходяться, то такого навантаження буде непросто витримати самим громадам.
Для прикладу, розрахункові обсяги видатків на 2021 рік районних програм місцевої пожежної охорони та дитячої спортивної школи, які розміщені в Тячеві складають 7,4 та 7, 0 млн. грн. відповідно., оздоровчого закладу "Берізка" на території Буштинської ОТГ - 9,9 млн. грн.  В той же час дані заклади обслуговують весь район, тож зрозуміло, що утримувати їх лише тій громаді, на території якої вони знаходяться недоцільно. 
Так, пожежники у разі потреби роблять виїзди у будь-яку точку району, а в дитячій спортивній школі займаються дітки не лише з Тячева, а й з Буштина, Бедевлі, Тересви... 
Не кажучи вже про єдиний на Тячівщині заклад "Берізка", де мають змогу оздоровитись та відпочити дітки з усіх населених пунктів району.
Тому, як було наголошено в підсумку обговорення даного питання учасниками зустрічі,  дуже важливим є забезпечення подальшого функціонування всіх закладів районного рівня. 
А от у який спосіб це відбуватиметься буде прийматися спільне рішення після детального аналізу фінансових показників кожного закладу, які мають підготувати їх керівники.    
Окрім того запропоновано направити звернення голів ОТГ до керівництва ОДА щодо подальшого фінансування та функціонування закладів спільного користування, які обслуговують жителів всіх громад Тячівського району.  
А також вивчити і розглянути можливість передачі районних закладів в оперативне управління галузевих відомств обласного рівня, так як обласний бюджет матиме належне фінансування.  
На нараді обговорено й ситуацію з соціальними службами району в справах дітей, які теж реорганізовуються, і кожна територіальна громада може утворювати такі служби відповідно до потреб.  
Учасники наради домовились зустрітись наступного тижня, щоб продовжити діалог і дійти певного консенсу. 
- У найближчий терміни маємо прийняти оптимальне рішення з приводу  об'єктів спільної власності району, щоб врахувати їх у бюджетах ОТГ,  відповідно до Бюджетного кодексу, і тим самим забезпечити їх належне фінансування та функціонування,- прокоментував ситуацію голова РДА Тімур Аверін.
Пресслужба Тячівської райдержвдміністрації 









Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00