В Тячівській РДА знову говорили про заклади спільної власності району

2020-12-08 00:08:26
Сьогодні 07.12.2020 р відбулася чергова зустріч керівництва РДА - голови Тімура Аверіна та заступника Олександра Шевері з головами територіальних громад  району. 

На зібрання було запрошено  головних розпорядників коштів, керівників служб та установ, які фінансуються за кошти районного бюджету.
Основне питання порядку  денного - як функціонуватимуть заклади спільної власності району з нового року. 
Як відмітив Тімур Аверін, у  зв'язку із завершенням децентралізації та внесеними зміни до Бюджетного кодексу в районному бюджеті не передбачено коштів на їх утримання. І такі установи  мають бути передані  у громади, на території яких розміщені.
Проте не все так легко і просто. По - перше тому, що в громад   недостатньо фінансових ресурсів. І по-друге, постає питання чому одна громада повинна утримувати установу, якою користуються й інші. 
Тому й потрібно виробити спільне рішення району та громад. 
Попередньо,  таку нараду вже було проведено минулого тижня. На сьогоднішню  зустріч  керівники повинні були підготувати фінансові показники очолюваних закладів.
Відтак з відповідною інформацією виступили - начальник місцевої пожежної охорони Іван Сойма, директор КНП "Тячівська райполіклініка" Йосип Болдессарій, начальниця відділу освіти РДА Марія Думнич, начальник відділу культури Василь Гудак та ін.
Присутні у залі обговорили  і проаналізували озвучені показники, однак згоди не було досягнуто. Не всі керівники в повному обсязі підготували необхідні розрахунки. 
Своїми міркуваннями та пропозиціями з приводу даної ситуації поділились -  Іван Ковач (Тячівська ОТГ), Василь Йовдій (Солотвинська ОТГ), Ігор Грабарь (Тересвянська ОТГ), Михайло Цірик (Вільховецька ОТГ) та ін. 
У ході наради наголошено: відсутність фінансування призведе до ліквідації районних установ і закладів, що спричинить соціальну напругу серед  населення.  Буде втрачено   координацію спільної багаторічної  діяльності в багатьох галузях  району. 
В той же час Тячівський район в процесі децентралізації збережено як окрему адміністративно - територіальну одиницю.  А от чи зможе він функціонувати без дохідних джерел в районному бюджеті питання риторичне.  На наступний рік навіть на організацію роботи новообраної ради та утримання її апарату коштів немає. 
З приводу обговорених питань буде направлено звернення до обласного керівництва та пройдуть подальші консультації з їх вирішення. 
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації














Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00