Відбулася чергова зустріч щодо питання функціонування установ спільної власності Тячівського району

2020-12-10 13:19:17
Чергова зустріч керівництва РДА з головами громад та керівниками закладів спільної власності району відбулася у вівторок 09.12.2020 в малому залі райради. 

Участь взяли - голова Тімур  Аверін,  заступник Олександр Шеверя, начальник фінансового управління В'ячеслав Стойка, керівники структурних підрозділів РДА та райради.
Серед голів територіальних громад були присутніми: Іван Ковач (Тячівська ОТГ), Василь Йовдій (Солотвинська ОТГ), Михайло Цірик (Вільховецька ОТГ), Павло Бедей (Бедевлянська ОТГ), Ігор Грабарь (Тересвянська ОТГ), Іван Немеш (Углянська ОТГ), Руслан Янчій (Буштинська ОТГ), Денис Каганець (Дубівська ОТГ), Петро Костяк (Усть-Чорнянська ОТГ).   
Попередньо питання функціонування установ спільної власності району, які фінансувались з районного бюджету і з нового року мають перейти в громади згідно завершення децентралізації, вже обговорювались у такому форматі.
У зв'язку з відсутністю в районному бюджеті коштів,  необхідних для забезпечення їх життєдіяльності,  було надано доручення голови РДА Тімура Аверіна керівникам таких закладів  підготувати показники діяльності. 
А відтак вивчити можливості щодо подальшого спільного співфінансування з територіальними громадами хоча б на 1 квартал 2021 року, допоки буде визначено алгоритм дій щодо таких закладів. 
На жаль, як було вчергове наголошено на нараді,  і передача їх громадам або ж ліквідація потребує часу та фінансового ресурсу, якого в районі немає.  Перехідного періоду,  як це було під час створення перших громад, на законодавчому рівні не передбачено. А така відсутність перехідного періоду обмежує всіх в часі щодо своєчасного здійснення реальних розрахунків та включення їх показників до проектів бюджетів.   
На сьогодні в районі 23 установи, засновниками яких є районна рада  та РДА, які обслуговують майже всі населені пункти району і в основному виконують функції держави і залишились без фінансового ресурсу. Зокрема в: освіта - 9, охорона здоров'я - 3, культура - 4, а також 6 комунальних закладів.
До прикладу,  на території м.Тячів розташовані та функціонують об'єкти спільного користування, які є визначальними по забезпеченню ефективної реалізації заходів державної політики в  галузі охорони здоров'я -  КНП "Тячівська районна лікарня", КНП "Тячівська районна поліклініка", які надають медичні послуги всьому району.  Обсяг видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв у сумі складає приблизно 8 млн. грн. тощо. 
Відтак під час наради було обговорено з керівниками майже всіх закладів показники їх діяльності і визначено можливості співфінансування, які ще потрібно буде узгоджувати  в громадах. А також вирішено звернутись до новообраної Тячівської райради щодо розгляду питання подальшого функціонування установ спільної власності на черговій сесії як невідкладного. 
У підсумку наголошено на необхідності налагодження тісної взаємодії з профільними департаментами обласної адміністрації, проведення відповідних консультацій з метою пошуку шляхів вирішення ситуації. 
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації









Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00