Пакунок малюка: запитання-відповіді

2021-01-29 10:27:28
В липні 2020 уряд прийняв рішення замінити пакунки малюка на грошову виплату у 5 тисяч гривень, А вже 30 вересня ВР прийняла у другому читанні проект закону, який повертає одноразову натуральну допомогу при народженні дитини
З того часу потрібно було чекати майже 4 місяці для поновлення бебі боксів. Чому саме стільки часу знадобилося для того, аби знову почати видавати пакунки малюка?
Закупівля товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” організовується та здійснюється Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів у порядку та на умовах, визначених Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів і Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства. Закупівля проводиться відповідно до вимог тендерного законодавства. Тому це зайняло певний час.
  1. Скільки породіль на Закарпатті зараз очікують пакунок малюка?
За даними районів та міст, з початку року станом на сьогодні народилося 1074 дітей, 369 звернулися до органів соцзахисту за компенсацією, 207 призначено, 153 заяви на опрацюванні.
Всього планова потреба на 2021 рік -  12 517 пакунків.
        2. Скільки найближчим часом отримає область? Уже у які міста, райони області доставлено пакунки малюка.
Протягом 26-28 січня проводиться доставка 883 пакунків малюка в управління соціального захисту населення РДА, МВК. Вчора пакунки малюка вже отримали управління соціального захисту населення Мукачівського МВК 70 коробок та Мукачівській РДА 80 коробок та 5 коробок м.Чоп. Сьогодні 40 пакунків вже в Ужгородському районі.
Наступний етап поставки пакунків малюка у пологові будинки (відділення) області 2460 пакунків малюка.
       3. Цієї кількості достатньо аби забезпечити пакунками і тих породіль що народили за останні 30 днів?
Достатньо. Але слід відмітити, що породілям, які не отримали пакунку малюка у пологовому будинку (відділенні), протягом 30 днів необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання.
У зв’язку із набранням чинності  4 грудня поточного року постанови   КМУ від 25.11.2020р. № 1180 «Деякі питання надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги „пакунок малюкаˮ», установлено, що одноразова натуральна допомога „пакунок малюка” (далі – „натуральний пакунок”) надається на дітей, народжених починаючи з 24 жовтня 2020 р. включно. Зокрема, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрації, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад (далі — органи соцзахисту населення) „натуральний пакунок” може видаватися за місцем проживання/перебування отримувача, на підставі його особистого письмового звернення  до органу соцзахисту населення протягом 30 календарних днів з дня народження дитини (при народженні дитини у період 24.10.2020 - 30.11.2020  мають право звернутися до 31 грудня 2020 року) у разі:
-  відсутності “пакунка малюка” у закладі охорони здоровʼя (пункт 7 постанови 1180);
-  народження дитини за межами України (пункт 10 постанови 1180);
-  народження дитини поза межами закладу охорони здоровʼя (пункт 9 пост-ви 1180).
У разі неотримання „натурального пакункаˮ протягом 30 днів з дня народження дитини з незалежних від отримувача причин (пункт 13 постанови 1180), отримувач набуває право на отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка” відповідно до постанови КМУ від 29 липня 2020 р. № 744 «Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка”» (далі – грошова компенсація). Для призначення грошової компенсації отримувач повторно звертається до органу соцзахисту населення і подає:
-  заяву «Про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка”» (за формою, доведеною у Додатку постанови 744) у паперовій або електронній формі із зазначенням реквізитів спеціального рахунка відкритого в акціонерному товаристві комерційний банк „ПриватБанк”;
-  документи (відомості) у паперовій або електронній формі (зазначені у пунктах 8 і 9 постанови № 744).
Враховуючи вищезазначене, наголошуємо, що отримувач має право звернутися до органів соцзахисту населення за грошовою компенсацією не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини (пункт 6 постанови № 744):
-  на дітей, які народилися у 2020 році до 23 жовтня включно;
-  на дітей, які народилися в період з 24 жовтня 2020 р. до 1 липня 2021 р., у разі неотримання „натурального пакункаˮ протягом 30 днів з дня народження дитини, з незалежних від отримувача причин;
- на дітей, народжених починаючи з 1 липня 2021 р., за бажанням отримувача замість „натурального пакункаˮ.
Чи змінювався вміст пакунку малюка?
Так, якщо у 2018 році у переліку було 25 найменувань товарів для новонароджених, то тепер 32 найменування (додалися розвиваючі іграшки, наприклад мяка книжечка з високою контрастністю зображень)/
Які необхідно документи для отримання пакунку малюка?
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з пологового про те, що породіля не отримала пакунок малюка;
  • паспорт мами;
  • ідентифікаційний код;
  • заява.
Заява на пакунок малюка розглядається протягом одного дня.
Чи буде вибір: пакунок малюка або грошова компенсація?
Так, з 1 липня породілі матимуть вибір.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00