Програма «ЕНЕРГОДІМ» сприяє реалізації місцевих проектів з енергомодернізації

2021-02-05 12:45:22
Державна установа ,,Фонд енергоефективності” (далі - Фонд) створений Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України ,,Про Фонд енергоефективності”.

Його діяльність спрямована на підтримку ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, статутний капітал на сьогоднішній день складає 2,7 млрд. грн. При цьому, відповідно до підписаних Фінансових угод між Урядом України та Європейським союзом, надано 100 млн євро для співфінансування грантів, завдяки фінансовому внеску ЄС та уряду Німеччини.
Починаючи з вересня 2019 року, Фонд у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (ІРС), Німецьким товариством міжнародного співробітництва (612) та Програмою розвитку ООН (ПРООН) реалізує Програму ,,ЕНЕРГОДІМ”, що передбачає надання фінансової підтримки ОСББ. Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності  будівель, із врахуванням кращих європейських практик.
 А це означає, що співвласники багатоповерхівок можуть отримувати компенсацію до 70 % від Фонду для реалізації проектів із термомодернізації будинків та використовувати фінансову підтримку з місцевого бюджету. В результаті їх реалізації, співвласники таких будівель зможуть не лише заощаджувати кошти на комунальних послугах, а й підвищити рівень комфорту і якості свого життя. Виконання Програми ,,ЕНЕРГОДІМ” сприяє активізації жителів до вирішення власних проблем, а також організації ефективного управління у сфері надання житлово-комунальних послуг.
  У сьогоднішніх посткризових умовах спостерігається ситуація, при якій ОСББ обмежень в коштах, тому існує потреба забезпечити їх фінансовим ресурсом, який був би доступним як з точки зору його вартості так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів .
Таким чином, залучення місцевої влади до просування енергоефективності, а також спів- фінансування проєктів є надзвичайно актуальним.
 У зв’язку з припиненням поширення програми ,,Теплі кредити” на багатоквартирні будинки, починаючи із 2021 року, єдиною державною програмою енергомодернізації багатоповерхівок є Програма Фонду ,,ЕНЕРГОДІМ”.
 Станом на 30 грудня 2020 року, Фондом отримано 313 заявок від ОСББ на участь у Програмі ,,ЕНЕРГОДІМ”, а загальна вартість проектів у роботі складає понад 2 млрд. грн. Це означає, що понад 27 тисяч сімей стали учасниками Програми, яким Фонд енергоефективності компенсує близько 1,5 млрд. грн. у вигляді гранту.
 У 2020 році Фонд запустив першу маркетингову кампанію та розпочав роботу у напрямку масового поширення інформаційних матеріалів для ознайомлення максимальної кількості громадян із можливостями, які пропонує держава. Фонд допомагає громадам розробляти підтримки енергоефективності для ОСББ, Програми підтримки заходів з енергоефективності ,,ЕНЕРГОДІМ”. Місцеві програми підтримують фінансове навантаження на ОСББ та дадуть   модернізувати власні будинки, подовжити с комфорт для проживання мешканців та зменшити плату за комунальні послуги.  
 Для громад співпраця із Фондом приносить користь, оскільки, завдяки підтримці енергоефективних проєктів забезпечується стимулювання локальної економіки, покращуються умови проживання  громадян, що живуть у багатоквартирних ( економія енергетичних ресурсів та зменшення платежів за житлово-комунальні  послуги.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00