Безпека та захист дітей в Інтернеті

2021-02-11 10:37:43
За даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу на дітей в онлайн (David Wright. COVID-19: expectations and Effects on children online, June 2020) під час  карантину діти стали проводити на 80% більше часу в онлайн.
Підвищились звернення щодо випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі.
В Україні запущено інформаційно-освітню кампанію з захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті #Stop_sexтинг за підтримки компанії Київстар, Уповноваженого Президента України з прав дитини. Випустили серію відеороликів, тематичних плакатів.
https://www.youtube.com/c/StopSextingUkraine/videos
https://stop-sexting.in.ua/wp-content/uploads/2021/01/1545-ne-movchy.png
https://stop-sexting.in.ua/wp-content/uploads/2021/01/1545-batky-1.png
https://stop-sexting.in.ua/wp-content/uploads/2021/01/poratl-report.png
Для підтримки батьків та дітей щодо питань безпеки в Інтернеті працює урядова консультаційна лінія 1545 (далі обрати 3). Фахівці лінії надають кваліфіковані консультації, а також підвищують рівень обізнаності дітей, батьків, фахівців, що працюють в контакті з дітьми. Здійснювати дзвінки на лінію можна цілодобово, безкоштовно і анонімно. 
Лінія створена Урядовим контактним центром в партнерстві з освітнім проєктом #Stop_sexтинг та за підтримки телеком-оператора «Датагруп» спільно з Патронатною службою Віце-прем’єр міністра-міністра цифрової трансформації України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством внутрішніх справ України, Уповноваженим президента України з прав дитини та World Childhood Foundation.
Також у рамках проєкту #Stop_sexтинг працює інтернет-портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування: Ви можете повідомити про контент сексуального насильства над дітьми, який виявили в Інтернеті. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити їх подальшої сексуальної експлуатації. https://stop-sexting.in.ua/send/.
Портал було створено за підтримки Internet Watch Foundation, Служби порятунку дітей, End Violence Against Children та уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.
#Stop_sexтинг розробляє навчальні матеріали для вчителів, що можуть провести уроки щодо безпеки в Інтернеті. https://stop-sexting.in.ua/category/materials/
Крім цього, в Україні також запущено чат-бот #Stop Sexting з метою захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті. Діти й підлітки зможуть отримати інструкцію, що робити та куди звертатися, якщо їх шантажують в Інтернеті й вимагають контент сексуального характеру.
Чат-бот працює на сайті https://stop-sexting.in.ua/chatbot/ та у Telegram @StopSextingBot. 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00