Олексій Чернишов: Концепція енергоефективності має стати державною політикою на найближчі роки

2021-02-17 12:00:10
У структурі платіжки витрати на оплату послуг з теплопостачання займають 70% в опалювальний сезон, тому питання зменшення розміру цього платежу для українських родин за рахунок скорочення споживання теплової енергії та енергоефективність в цілому є стратегічним пріоритетом.
Про це на Всеукраїнському Форумі «Україна-30. Платіжки» зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.
«Енергоефективність має стати державною політикою на найближчі роки. До ефективного регіонального розвитку та плідного міжнародного партнерства ми маємо залучити кращі європейські практики – і зосередити увагу на термомодернізації будинків. Завдання комплексне і, ми добре розуміємо – тривале у часі. Це і утеплення стін, і встановлення індивідуальних теплових пунктів та погодних регуляторів, і звичайно ж встановлення будинкових лічильників теплової енергії. Ці заходи дозволять значно скоротити обсяги споживання енергії у будинку і, як наслідок, зменшити цифри в платіжках», – зазначив Олексій Чернишов.
В Україні вже достатньо прикладів ОСББ які скористалися урядовою програмою з енергозбереження, так званими «теплими кредитами», отримали підтримку місцевих програм енергоефективності та зуміли зменшити обсяги споживання тепла у власних будинках. За підсумком, учасники програми «Теплий кредит» нині економлять до 50 % витрат на комунальні послуги.
Він також відмітив активну роботу Фонду енергоефективності, головне завдання якого – впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.
До реалізації програми з енергоефективності також залучаються  і міжнародні партнери. Європейський інвестиційний банк виділив кредит у розмірі 300 мільйонів євро у рамках програми  “Енергоефективність громадських будівель в Україні”. А ЄС всебічно сприяє підвищенню енергоефективності в Україні як у громадських, так і в житлових будинках.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00