ЄІБ інвестував в Україну на 50% більше у рік пандемії

2021-02-09 10:59:15
Європейський інвестиційний банк інвестував в Україну понад 1 млрд євро у 2020 році.
Це більше на понад 50% порівняно з 2019 роком. Фінансування було спрямоване на інфраструктуру, захист довкілля, інновації та відновлення після COVID-19. Загальний обсяг інвестицій ЄІБ в Україні досяг 7,5 млрд євро.

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні. 

«Україна є основною країною-реципієнткою інвестицій ЄІБ серед країн Східного партнерства, на неї припадає понад 60% кредитної діяльності ЄІБ у регіоні, яка підтримує політику Європейського Союзу» – сказала  Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за фінансові операції з Україною.

Зокрема, ЄІБ надав фінансування малим та середнім підприємствам (МСП), щоб допомогти їм пережити кризу та продовжувати надавати робочі місця, інвестувати в реабілітацію та розвиток інфраструктури, інновації, вдосконалення громадського транспорту та ключових державних послуг, таких як освіта та поштові послуги. У 2020 році ЄІБ підтримав 75 МСП і компаній із середнім рівнем капіталізації та допоміг зберегти близько 18 500 робочих місць для українців.

Проєкти, у які інвестував ЄІБ в Україні: 

  • Зміцнення інфраструктури, включно з постраждалими від конфлікту регіонами на сході України. Завдяки кредиту у розмірі 340 млн євро, постраждалі від конфлікту регіони на сході України отримають практичну підтримку для відновлення соціальної інфраструктури, поліпшення комунальних послуг, ремонту пошкоджених адміністративних будівель та покращення ключової соціальної інфраструктури, включаючи лікарні, школи, дитячі садки, поштові відділення, вуличне освітлення, каналізаційні системи, а також муніципальний транспорт та відповідну транспортну інфраструктуру. Крім того, 100 млн євро інвестовано у модернізацію 183 км автомобільних доріг у Луганській області.
  • Енергоефективність громадських будівель (300 млн євро). Кредит дозволить Україні підвищити енергоефективність 1000 громадських будівель, зокрема шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень. Також кредит допоможе скоротити викиди CO2 на 1 250 000 тонн та продовжити термін експлуатації ключових соціальних, медичних, адміністративних та культурних будівель щонайменше на 20 років.
  • Вдосконалення громадського транспорту та поштових послуг. ЄІБ спрямував 200 млн євро на модернізацію електричного громадського транспорту (трамваїв, тролейбусів, вагонів метро та електробусів), а також відновлення та розбудову нової інфраструктури громадського транспорту (трамвайні лінії, тролейбусні смуги, підстанції та депо). 30 млн євро банк ЄС виділив на модернізацію та цифровізацію поштових послуг України.
  • Підтримка інновацій в Україні. ЄІБ інвестував 50 млн євро у перший інноваційний парк України UNIT.City. 
  • Посилення стійкості бізнесу та охорони здоров'я під час COVID-19. ЄІБ погодився перепрофілювати 50 млн євро для фінансування зусиль України, спрямованих на боротьбу з COVID-19, зокрема, для придбання вакцини проти COVID-19. Також у 2020 році ЄІБ надав 75 млн євро місцевим фінансовим посередникам – ПроКредит Банку Україна (25 млн євро), ПРАВЕКС БАНКу (30 млн євро) та Укрексімбанку (еквівалент 20 млн євро в місцевій валюті) – для підтримки українських малих та середніх підприємств та компаній із середнім рівнем капіталізації, які постраждали від економічного впливу пандемії коронавірусу.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00