Кирило Тимошенко: «Велика реставрація» вже почалася, ми повинні відновити культурну спадщину України»

2021-03-11 10:40:33
Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, виступаючи на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», заявив, що проєкт Президента Володимира Зеленського «Велика реставрація» вже розпочато і буде набирати обертів після збору заявок на об'єкти культури від міністерств, місцевої влади та експертів.

Як приклад Тимошенко навів Національний художній музей України на вулиці Грушевського у Києві. Також він зазначив, що в рамках цієї програми буде застосовуватися комплексний підхід до реставрації культурних об'єктів, зокрема до них в рамках програми «Велике будівництво» будуть протягуватися якісні дороги і встановлюватися інформаційні вказівники.
«Може, хтось і не планував відвідати той чи інший об'єкт, але хороша дорога і показники приведуть людей до відреставрованих музею або замку, де вони проведуть час», - сказав він.
Тимошенко зазначив, що ситуація з реставрацією кардінально змінилася після обрання президентом Зеленського, який приділяє культурної спадщини багато уваги. А з урахуванням того, що українці зараз обмежені в пересуванні за кордон, питання внутрішнього туризму стає одним з найактуальніших.
«У нас дуже багато об'єктів, які руйнуються. Ми це побачили на прикладі замків. У минулому році ми з президентом були в садибі у Качанівці Чернігівської області. Це унікальний об'єкт, який люди повинні бачити і відвідувати. Також у нас є великі об'єкти, такі як острів Хортиця. За програмою «Велика реставрація» тут буде створено музей, спортивні об'єкти. А міст, який був вічним довгобудом, ми вже закінчуємо добудовувати в цьому році», - сказав Тимошенко.
Він повідомив, що «Велика реставрація» розрахована на три роки, бюджет на 2021 рік - 2 млрд грн. При цьому Тимошенко підкреслив, що спеціальна комісія відбиратиме не тільки об'єкти, які знаходяться на балансі Міністерства культури, а й будь-які інші важливі об'єкти культурної спадщини.
За його словами, є надія на те, що як і у випадку розвитку дорожньої галузі в рамках «Великої будівництва», почне розвиватися і реставраційна галузь.
«Культурною спадщиною довгі роки влада країни не займалась. Ми зобов'язані її зберегти», - сказав Тимошенко.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00