Дотримання карантинних заходів під час проведення богослужінь обговорено з духовенством

2021-03-17 20:24:01
Сьогодні 17.03.2021 р. перший заступник голови Тячівської РДА Олександр Шеверя взяв участь у нараді при голові Закарпатьскої обласної державної адміністрації Анатолія Полоскова в режимі відео-конференцзв'язку. 

Серед присутніх також - заступник голови районної ради Михайло Вурста, начальник районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Василь Бокотей,  заступник начальника Тячівського РВП ГУНП України в Закарпатській області Андрій Вайнагій.  
Оскільки, основне питання порядку денного наради  - дотримання карантинних заходів під час проведення богослужінь, тож були запрошені представники духовенства району.
А на зв'язку  в режимі онлайн були підключені учасники Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття та  керівники  релігійних організацій області . 
Відтак, як було зазначено головою ОДА  Анатолієм Полосковим, на жаль ситуація щодо COVID-19 на території Закарпаття , яке вже другий тиждень знаходиться в "червоній" зоні рівня епідемічної небезпеки залишається складною. 
Влада не може втручатися у внутрішні справи церков будь-якої конфесії, але слідкує за дотриманням Конституції та законів України. 
І зокрема, що стосується виконання рішень з протидії поширенню COVID-19, прийнятих на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 6 березня, відповідно до постанови № 104 від 17 лютого 2021 р. 
- Мова не йде про те,  щоб закривати храми і відмовлятись від богослужінь,  а щоб виконувати прості правила з дотримання карантину в релігійному середовищі, - наголосив Анатолій Полосков. 
Відтак, було обговорено як на сьогодні здійснюються протиепідеміологічні заходи в церквах та храмах,  з приводу чого інформували представники духовенства області. 
Керівники релігійних конфесій поділились своїми міркуваннями, досвідом  та труднощами, з якими довелося стикнутися час пандемії.  І не лише під час проведення богослужінь, а й при виконанні релігійних обрядів, зокрема поховань. Як було зазначено, надзвичайно важко проводити в останню путь померлу людину запаковану в поліетиленовий мішок, згідно правил. 
Мова йшла і про вакцинацію, яку розпочато і на Закарпатті та ставлення  до неї духовенства.  Для прикладу,  одним з перших вже вакцинувався єпископ Варсонофія, керуючий Закарпатською єпархією УПЦ (ПЦУ). 
І як відзначив керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України Віктор Бедь варто б надати  можливість отримати вакцину й іншим служителям церкви, адже вони мають велику контактність. Також висловив своє ставлення до дотримання карантинних обмежень, запевнивши у своїй відповідальності з приводу їх виконання. Адже лише таким чином, спільними зусиллями вдасться подолати небезпечну недугу.     
-  Життя Богом дано кожному один раз,  і ми повинні боротися за це життя. І з свого боку, виконуючи свій священницький обов'язок, молячись Богу і просячи від нього захисту від цієї небезпечної хвороби, -наголосив Віктор Бедь.
Священнослужителям ще раз було акцентовано на основних умовах встановлених карантинних обмежень під час проведення богослужінь в церквах.  Основні з яких - дотримання дистанції, носіння засобів індивідуального захисту, відмова від контактності  тощо. 
Також присутні представники релігійних конфесій  домовились провести 20 березня спільну молитву за здоров'я всіх закарпатців, з дотриманням карантинних умов. 
Голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков  закликав духовенство краю до взаєморозуміння і співпраці, адже  тільки спільними зусиллями можливо перервати ланцюг розповсюдження COVID-19.
Якщо це вдасться зробити тепер, то область вийде з "червоної"  зони,  і всі віруючі зможуть відсвяткувати прийдешню Пасху згідно традицій у звичному режимі. 
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00