Тільки не мовчи

2021-05-31 15:52:02
Проблема сексуального насильства над дітьми є проблемою прихованою. Надзвичайно важко встановити кількість потерпілих дітей. За оціночними даними Ради Європи кожна п'ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства. Це можуть бути члени сім’ї, друзі, сусіди. Деякі з них працюють на посадах, що передбачають постійний контакт з дітьми, деякі мають авторитетні позиції та користуються довірою і повагою серед інших дорослих. У випадку, коли агресор є близьким родичем, дитина може не розповідати про насильство аж допоки не стане дорослою. А може не розповісти ніколи. Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.
 Загальновідомо, що сім’я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою (ч. 3 ст. 51 Конституції України). Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом (ч. 2 ст. 52 Конституції України).
Президент України підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства Ланцаротської  конвенції)" № 1256-IX, ухвалений Верховною Радою 18 лютого 2021 року. Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та насильства Ланцаротську конвенцію ратифіковано Законом України від 10 лютого 2012 року. ЇЇ цілями є запобігання сексуальної експлуатації та насильству стосовно дітей, боротьба з цими явищами, сприяння національній та міжнародній співпраці у вказаній сфері, захист прав дітей, які стали жертвами такого насильства.
 Будьмо уважні до своїх дітей, навчімося їх вислухати, почути, допомогти у вирішені їх дитячих проблем ,навіть якщо вони видаються вам несуттєвими, дріб’язковими. Довіряймо дітям і вони довірятимуть нам, що значною мірою вбереже їх від можливих трагічних ситуацій.
 Любов, довіра, увага, розуміння, батьківська турбота – це і є найкращий захист дітей від насильства. Також слід пам’ятати, що саме батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток (ст. 150 Сімейного кодексу України).
Тячівський районний центр соціальних служб


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00