Відбувся «Фестиваль сиру» в селі Чумальово Буштинської громади (фоторепортаж)

2021-06-30 12:11:27

У неділю, 27 червня, в Чумальові відбулося грандіозне дійство - перший «Фестиваль сиру». що показав колоритність не лише села, а й громади.    
Учасники урочистою колоною пройшлися з центру села до місцевого стадіону, де їх зустріли з хлібом-сіллю дівчата у вишиванках під звуки трембіт.  
Як наголосив під час офіційного відкриття голова Буштинської територіальної громади Руслан Янчій тим самим стартував сезон масових заходів в населених пунктах громади після затяжного карантину.  Головна мета якого показати туристичну привабливість, покращити розвиток в сільському  напрямку і привернути увагу потенційних інвесторів до громади.  Також очільник ТГ привітав всіх з Днем молоді та 25-річчям Конституції України, побажав миру, добра та процвітання.
У Чумальові вирішили започаткувати Фестиваль сиру, адже за словами старости Василя Бабича, село колись неабияк славилось виготовленням цього продукту. Сир варили з коров'ячого, овечого та козячого молока чи не в кожній оселі.
На жаль, на сьогодні мешканці в основному виїжджають на заробітки за кордон, тож утримують домашніх тварин одиниці. Однак попит на натуральну і надзвичайно корисну продукцію з сироваріння зростає. Місцевий вівчар Петро, який випасає більше 400 овець в околицях села, користується популярністю та повагою серед мешканців.  
Люди охоче купують і замовляють в нього овечий сир, бринзу та вурду. До речі, на святі всі мали змогу побачити як він це робить. У справжній  вівчарській колибі, яку змайстрував сам, чабань показав майстер - клас по виготовленню вурди, з свіжоздоєного молока. Невеличка отара кіз й овець, що прибула разом з ним,  вилежувалася поруч -  в загороді.
Також в селі є буйволяча еко-ферма, яка привертає увагу туристів  та може стати родзинкою розвитку зеленого туризму. До речі, цих екзотичних тварин теж можна було побачити на святі.  
Староста села п.Василь також висловив сподівання, що  Фестиваль, який стане традиційним, буде хорошою нагодою зібратися односельчанам  разом. На свято обов'язково приїжджатимуть земляки з-за кордону, особливо з Чехії, куди наймасовіше виїжджають. Приємно було зустріти на дійстві вже декого з односельчан і цього разу.
Загалом,  серед почесних гостей Фестивалю були: заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Пацкан, Тячівський міський голова Іван Ковач (уродженець Чумальова), голова Тячівської РДА Тімур Аверін, депутат Закарпатської облради Іван Синетар, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення "Асоціація міст України" Олег Лукша,  голова Углянської територіальної громади Іван Немеш, старости сіл Буштинської громади  та ін.    
Від імені всіх почесних гостей вітання присутнім виголосив депутат облради Іван Синетар, який відмітив важливість даного заходу, що згуртовує громаду.
Ну, а всім учасникам свята організатори підготували насичену і цікаву музично-розважальну програму. Для діток працювали атракціони, каруселі,  різноманітні локації. Окрім дегустації сирів гостей пригощали смачним закарпатським бограчем, голубцями та іншими смачними наїдками, які щедро приготували чумалівські газдині.  
Порадував розіграш лотереї з живими призами: хтось отримав котика, кролика, кізочку. Супер - приз баранчик, поки його розігрували, на жаль, втік, і його місцезнаходження було невідоме.  
Переможців конкурсу « Дегустація сиру», спонсорів, учасників  та організаторів Фестивалю грамотами та подяками нагородив голова громади Руслан Янчій. Відзнаки отримали: ОСГ "Бараново", Василь Бабич, Іван Лях, Зінаїда Сава, Іван Головко, Альона Сливка, Михайло Францух, Михайло Стойка Микола Місарош, Іван Кричфалушій, Павло Стойка  та ін.
Відтак Руслан Янчій подякував усім, хто доклав максимум зусиль, щоб свято відбулося та порадувало його учасників.   
У святковій програмі виступили учасники художньої самодіяльності територіальної громади:  вихованці Чумалівського ЗЗДО І-ІІІ ст. та дошкільної освіти (ясла-садок), колективи - «Берегиня», «Буштинські газдині», «Тисяночка», «Квіти Карпат», ансамбль  - «Ренесанс»,  виконавці: дует Марія та Наталія Лазорко, Корнелія Моркляник, Іванна Рішко, Аліна Михалчич, Алевтина Попович, Михайло Бабич під акомпанемент на гітарі та ін. 
Також учасників дійства звеселяли гурти «Папороть»,  «Фортуна» заслужений артист України Іван Пилипець. 
Всі бажаючі мали змогу зробити фото на згадку на оригінально прикрашеній фотозоні (ідея Антоніни Юхимчук ).  
Ну і звісно, яке свято без ватри - символу вівчарства та полонинського літа? Справжня ватра палала і на Фестивалі сиру в селі Чумальово, який вдався на славу та залишив по собі море приємних емоцій та хороших вражень.  
(З місця події Любов Немеш)



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00