У Нижній Апші відбулося традиційне свято зустрічі весни "Мерцишор"

2018-03-04 10:44:07

3 березня в Нижньоапшанській ЗОШ І-ІІІ ст відбулися урочисте святкування традиційного румунського свята зустрічі весни Мерцишор.


На урочисті заходи з'їхалося чимало поважних гостей з Румунії, зокрема і Міністр у справах румунів звідусіль Наталія-Єлена Інтотеро, яка вперше з часу вступу на посаду відвідала з робочим візитом Україну.
Закордонного високопосадовця зустріло українське представництво, а саме: заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колесніков, голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук та його перший заступник Михайло Полажинець, Консул Румунії в смт Солотвино Габріел Нікола, Нижньоапшанський сільський голова Іван Йовдій, директор Нижньоапшанській ЗОШ І-ІІІ Юрій Ботош, районні депутати та актив села.
Вітаючи гостей зі святом, керівник навчального закладу Юрій Ботош коротко розповів про історичне коріння Мерцишору, який бере початок ще з часів Римської імперії та символізує початок весни. Традиційно його відзначає румунська спільнота Тячівщини, і цьогорічне дійство відбулося за сприяння Консулства Румунії в смт Солотвино.
З приводу чого голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук оголосив і вручив подяку Консулу Габріелу Нікола та побажав представникам нацменшин толерантності, взаєморозуміння, подальшого примноження і збереження своїх національних традицій. А також висловив вдячність Міністр у справах румунів звідусіль Наталії-Єлені Інтотеро за візит на Тячівщину та сподівання на подальший розвиток транскордонних взаємовідносин.
Вітання Міністру з Румунії та всім присутнім від імені голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який на жаль, не зміг бути присутнім на святі, висловив його заступник Володимир Колесніков. Запевнив у сприянні обласного кервництва щодо реалізації заходів в рамках міжнаціонального співробітництва двох сусідніх країн України та Румунії.
Міністр у справах румунів звідусіль Наталія-Єлена Інтотеро подякувала за теплий прийом, зазначила близькість між народами України та Румунії, висловились за подальше збагачення дружніх відносин в умовах Європейського Союзу.
Відтак було представлено концертну програму за участі вихованців шкіл та предстаників румунської нацменшини та лунали щирі слова привітань з прекрасним святом зустрічі весни - Мерцишор.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00