Закон «Про енергоефективність» передбачає запровадження муніципальних енергетичних планів та систем енергоменеджменту в громадах

2021-11-30 14:15:58
Про це повідомив Голова Держенергоефективності Валерій Безус під час виступу на І Форумі учасників Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні. 

«Вперше в історії України нещодавно ухваленим законом «Про енергоефективність» органи місцевого самоврядування визнані на законодавчому рівні одним з ключових суб’єктів в управлінні сферою енергоефективності. Таким чином закон закладає нове підгрунтя відносин у цій сфері, а також надає необхідні інструменти», - повідомив Валерій Безус.

Так, протягом найближчих 3 років органи місцевого самоврядування мають прийняти місцеві енергетичні плани, враховуючи питання енергоефективності.

Важливо, що органи місцевого самоврядування прийматимуть рішення щодо впровадження систем енергоменеджменту з урахуванням примірного положення, що має затверджуватись Кабінетом Міністрів України. Через 2 роки з дня набрання чинності закону таке рішення буде обов’язковою умовою отримання державної підтримки на енергоефективні заходи.

«Новою можливістю є вперше зафіксована в законі норма про те, що економія коштів від енергоменеджменту має бути спрямована на фінансування  енергоефективних заходів у закладах бюджетної сфери», - наголосив Валерій Безус.
Держенергоефективності, у свою чергу, вестиме реєстр органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в яких впроваджено систему енергетичного менеджменту. Реєстр буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Агентства.

Крім цього, закон розблоковує енергосервіс. Також передбачено оцінку потенціалу запровадження ефективного централізованого теплопостачання та високоефективної когенерації.

«Закон передбачає розробку понад 40 підзаконних нормативно-правових актів, більшість з яких стосується енергоефективності в громадах. Тому закликаю усіх до консолідації зусиль для досягнення реальних практичних результатів», - підсумував Голова.

В.Безус також подякував організатору заходу – Асоціації «Енергоефективні міста України» – за активну роботу з громадами щодо впровадження інструменту Європейська Енергетична Відзнака.

Управління  комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00