ПРОГРАМА „єПІДТРИМКА” РЕАЛІЗУЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЗАСТОСУНКУ ДІЯ

2021-12-14 17:42:07
Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 09 грудня 2021 р. №1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми „єПідтримка”», затверджено Порядок надання допомоги в рамках Програми „єПідтримка” та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми „єПідтримка”.

На першому етапі Програма реалізовуватиметься з 19 грудня через застосунок Дія. 

Українці зможуть оформити віртуальні картки, які будуть розроблені спеціально для виплат. Оформлення картки „єПідтримка” безкоштовне і без жодної плати за обслуговування.Витратити 1000 грн. можна буде на визначений перелік послуг.

Для отримання виплат на першому етапі треба подати заявку в Дії до 29 грудня.

Згідно з Програмою повнолітні вакциновані двома дозами громадяни України, які мають сертифікат у застосунку Дія, зможуть отримати 1000 грн. від держави і витратити їх на театри, кіно, музеї, спортзали, концерти, книги, внутрішні перевезення.Реалізовано це буде через карточку єПідтримка. 

Під час оплати карткою єПідтримка код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрямок бізнесу, повинен збігтися з одним з кодів, указаних у постанові КМУ. Йдеться про MCC коди5942, 7832, 7922, 7929, 7991, 4112, 4511, 7941, 7997. 

Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату карткою єПідтримка не вдасться.

Отже, з 13 грудня стартує пілот проєкту. На першому етапі єПідтримка буде доступна для українців лише в застосунку Дія з 19 грудня. 

Мінцифри описує наступну послідовність дій:
1.Необхідно оформити спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. Використати вже наявний рахунок  неможливо.

2.Завантажте застосунок Дія та авторизуйтесь у ньому.

3.Переконайтесь, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікат, отриманий на порталі Дія, чи паперовий від сімейного лікаря не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можна як і з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.

4.Зайдіть у розділ Послуги та виберіть єПідтримку. 

5.Виберіть для виплати картку єПідтримка. Очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки.

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу.

Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів. 

Витратити гроші, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо

Мінцифри зазначає, що ця Програма реалізується виключно в застосунку Дія. Тому закликає не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або перевести гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

З 19 грудня послуга стане доступна в  мобільному застосунку Дія, на другому етапі (ІІІ квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. 

Наразі участь в програмі беруть 6 банків: Monobank, Альфа-банк, А-Банк, ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк. Поступово будуть долучатись і інші банки.

Отримувачем допомоги може бути фізична особа - громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який має в мобільному додатку Порталу Дія (Дія) сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово у розмірі 1000 гривень виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства, та яким банком-еквайром встановлено код категорії продавця (Merchant Category Code, далі - МСС-код) з переліку, наведеного у додатку 1 до указаного Порядку.

Для отримання допомоги отримувачу допомоги необхідно:
–установити мобільний додаток Порталу Дія (Дія) на електронному носії, критерії якого підтримують його використання, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;

–обрати у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) послугу „єПідтримка”;

-відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір інформаційної взаємодії, та/або перевірити номер поточного рахунка (за стандартом IBAN) отримувача допомоги для виплати допомоги, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія (Дія).

Після підтвердження наявної у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) інформації отримувачем допомоги інформація про нього потрапляє до Реєстру отримувачів допомоги в рамках Програми „єПідтримка”. Отримувачу автоматично надходить повідомлення засобами мобільного додатка Порталу Дія (Дія) про результати обробки інформації для отримання допомоги.

Отримувач допомоги протягом чотирьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок допомоги має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг або книжок, протягом строку дії поточного рахунка та в межах суми наданої допомоги та здійснити розрахунок за їх придбання, в тому числі через Інтернет.

Забороняється перерахунок отримувачами допомоги коштів з поточного рахунка на інші рахунки. Поточний рахунок не підлягає поповненню. Забороняється зняття готівки з поточного рахунка чи закриття поточного рахунка банком за ініціативою отримувача допомоги.

У разі невикористання протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги або використання допомоги не в повному обсязі, протягом зазначеного періоду, поточний рахунок закривається банком автоматично, а невикористані кошти, протягом трьох операційних днів після завершення цього строку, повертаються банком державі.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00