БІЛЬШЕ 17-ТИ ТИСЯЧ ЗАКАРПАТЦІВ ОТРИМАЛИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» З ПОЧАТКУ РОКУ

2018-03-14 07:30:39

Минув майже рік з початку реалізації програми «Доступні ліки», і сьогодні можна впевнено сказати, що програма є успішною. Вона набирає обертів, розширюється Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню до програми долучаються виробники та аптечні заклади.

Мета Урядової програми – збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення  ускладнень протікання хвороб,  подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно, або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар в рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми - кошти Державного бюджету.
Начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров'я Ольга Чемет зазначає, що для Закарпаття на реалізацію «Доступних ліків» цього року передбачено 32 млн  438 тисяч гривень. Область на 1 березня вже отримала 5 млн 406 тисяч, які  розподілено між районами та містами краю, відтак на місцях - між визначеними медичними установами.
          Станом на 5 березня укладено 132 договори із 255 аптеками, що виявили бажання брати участь в Урядовій програмі. Медики в рамках програми «Доступні ліки» виписали 56 503 рецепти. З початку нинішнього року 17 тисяч 516  закарпатців скористались можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 40 тисяч 359 рецептів на суму 2 млн. 98 тисяч гривень. Середня вартість одного рецепту становить 52  гривні.
Нагадаємо, що з 22 січня цього року реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки»  розширено до 239 препаратів, з них 18 українських виробників, 30 – іноземних. Список безоплатних препаратів збільшено додатково на 13 найменувань. В новому переліку вже міститься 47 препаратів, що 100-відсотково відшкодовуватимуться за державний кошт, тобто пацієнти отримуватимуть ці ліки безкоштовно. За інші - потрібно доплачувати. Сума доплати коливається від кількох копійок  до кількох десятків гривень.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00