На базі ЦДЮТ відкрито Тячівський районний інклюзивно-ресурсний центр

2018-03-22 18:02:35

Сьогодні 22 березня відбулося офіційне відкриття  Тячівського районного  інклюзивно-ресурсного центру» (ІРЦ) для дітей з особливими освітніми потребами, який розташовано на базі ЦДЮТ.


Участь у церемонії взяли голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та районної ради Іван Фабрицій, начальник управління освіти РДА Марія Думнич, директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова,  директори ІРЦ з усіх районів області.
Під час презентації роботи було наголошено, що  перший такий центр в області відкрито  20 лютого в Ужгороді за участі першої леді України Марини Порошенко. Тячівський ІРЦ став  другим на Закарпатті подібним закладом завдяки злагодженим діям, порозумінню  і тісній співпраці районної ради та РДА.  З приводу чого пані Собкова висловила вдячність присутнім на закладі керівникам району.
Як зазначила директор закладу Віра Стойка, комунальну установу «Тячівський районний інклюзивно-ресурсний центр» створено на виконання Постанови Уряду від 12 липня 2017 року, на підставі розпоряджень голів ОДА та РДА, рішенням сесії Тячівської райради від 10 листопада 2017 року.
Як зазначила директор закладу Віра Стойка, комунальну установу «Тячівський районний інклюзивно-ресурсний центр» створено на виконання Постанови Уряду від 12 липня 2017 року, на підставі розпоряджень голів ОДА та РДА та рішенням сесії Тячівської райради від 10 листопада 2017 року.
Інклюзивно-ресурсний центр надаватиме комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей та надаватиме всебічну допомогу з метою їх соціальній адаптації до реальних умов життя. Фахівці  забезпечуватимуть методичний, психологічний, дефектологічний, логопедичний супровід таких осіб віком від 2 до 18 років.
За результатами конкурсу призначено перших спеціалістів ІРЦ: практичних психологів Нелю Кухту та Галину Немеш, вчителя лікувальної фізкультури Наталію Білей. Фахівці центру  проводитимуть корекційно - розвиткові заняття з дітьми, які  мають особливі освітні потреби. У закладі наявні ще дві вакансії  вчителів-дефектологів та логопедів.
Фінансування закладу здійснюватиметься  за рахунок освітньої субвенції, тож послуги центру будуть безкоштовними. ІРЦ обслуговуватиме дітей з Тячева та навколишніх сіл.
Як зазначила начальник управління освіти Тячівської РДА Марія Думнич, такі ж інклюзивно-ресурсні центри передбачено невдовзі відкрити ще у двох населених пунктах району – на базі Тереблянського НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ст.» та Калинівської ЗОШ І-ІІІ ст. А до 1 вересня 2018 року такі установи для дітей з особливими потребами повинні запрацювати на рівні усіх територіальних громад та районних центрів України.
- Визначено державну стратегію, щоб такі дітки були більш адаптовані до умов реального життя та  суспільства. З боку районної влади буде зроблено все необхідне для забезпечення умов виховання та навчання, - зазначив голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук.  
Також від імені депутатського корпусу голова райради Іван Фабрицій  запевнив у всебічному сприянні в діяльності центру. На даний час  приміщення оснащено сучасними меблями та приладдям. В подальшому керівництво району пообіцяло придбати побільше іграшок та інших необхідних засобів для навчання та комфортного перебування тут учнів.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  



​​​​

















Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00