Уряд схвалив Концепцію запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні

2022-02-24 10:27:36
Сьогодні на засіданні Уряду схвалено Концепцію запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні, підготовлену Держенергоефективності спільно з Міненерго.

Зелені облігації - ринковий фінансовий інструмент декарбонізації економіки, який широко використовують розвинені країни. Тренд інвестування у проєкти низьковуглецевого розвитку з'явився на світових фінансових ринках більше десяти років назад, цінні папери, емітовані під такі проєкти, вже тоді були менш ризикованими за більшість облігацій розміщених на фондових ринках. 

Сьогодні для збереження фінансової привабливості інвестицій у проєкти з декарбонізації і надійності інструменту залучення коштів фінансових ринків для реалізації таких проєктів, міжнародною практикою та європейським законодавством визначені чіткі вимоги до проектів для емісії зелених облігацій.

Підготовлена Держенергоефективності Концепція є необхідною для запровадження в Україні дієвого фінансового механізму низьковуглецевого розвитку - ринку зелених облігацій. 

Концепція визначає мету, напрями і основні завдання щодо створення такого ринку, а також передбачає прийняття конкретного плану заходів, зокрема щодо:
  • встановлення таксономії, правил та стимулів для ринку зелених облігацій;
  • прозорих умов діяльності незалежних оцінювачів та верифікаторів зелених облігацій;
  • реалізації пілотних низьковуглецевих проєктів через випуск зелених облігацій різними категоріями емітентів;
  • створення реєстру проектів національного значення, для реалізації яких можуть бути здійснені емісії суверенних зелених облігацій;
  • залучення міжнародних  фінансових організацій, банків та фондів у розвиток національного ринку зелених облігацій.
РеалізаціяКонцепції сприятиме залученню інвестицій в декарбонізацію економіки України та формуванню комплексного циклу фінансування низьковуглецевих проєктів за рахунок емісії зелених облігацій. 

Для розгортання такого ринку «зеленого» фінансування Україна має значний потенціал - понад 70 млрд. доларів до 2030 року, за оцінками IFC. За розрахунками експертів, понад половину цієї суми можна залучити за рахунок випуску зелених облігацій.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю 
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00