СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ – ЗАБОРОНЕНО

2022-03-23 11:16:41
З перших днів весни ми являємося свідками масового спалювання сухої трави, листя, сухостою, сміття, що несе величезну шкоду довкіллю. Невинне багаття перетворюється на суцільне, стихійне, руйнівне лихо.

Через брак знань та лінь, люди знову і знову самовільно наносять непоправної шкоди природі та своєму здоров’ю, адже при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму! До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ТЯЧІВСЬКОГО РАЙОНУ! Закликаємо вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не спалювати залишки рослинності, не розводити багаття в лісі та лісосмугах, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці, проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Спалювання сухої рослинності у воєнний час може бути прирівняне до диверсійної роботи, що спрямована на обмеження огляду місцевості військовими та силами територіальної оборони.

Такі дії суттєво відволікають органи та підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України від здійснення своїх безпосередніх функцій та спричиняють значні витрати паливно-мастильних матеріалів для ліквідації таких пожеж, що своєю чергою суттєво обмежує можливості пожежно-рятувальної служби оперативно реагувати на випадки можливих пожеж та руйнувань, що можуть виникнути у разі загострення військових дій.

ЗАКЛИКАЄМО МЕШКАНЦІВ РАЙОНУ бути обачними й обережними, а також нагадуємо про адміністративну та кримінальну відповідальність за випалювання сухої рослинності.

За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 грн. За ті ж дії, вчинені на природоохоронних територіях, паліям загрожує штраф у розмірі від 6120 до 12240 грн.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню значно легше, ніж загасити   велику   пожежу. 

ЛЮБІТЬ, ШАНУЙТЕ ТА БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ!

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00