Наявність усіх щеплень у майбутніх першокласників – обов'язкова

2022-08-01 18:51:39
Закарпатські управлінці й рятувальники напередодні початку навчального року дбають про облаштування укриттів відповідно до вимог, медики – про безпечне середовище у дитячих колективах.

Одна з обов’язкових умов – наявність у майбутніх школярів усіх щеплень згідно з Національним календарем. На цьому наголосив перший заступник очільника області Мирослав Білецький під час наради з медиками й керівниками департаментів охорони здоров’я, освіти і науки, молоді та спорту ОВА.

«Через інтенсивну міграцію та збільшення населення області за рахунок вимушених переселенців під загрозою опиняється стабільність епідеміологічної ситуації, зростають ризики спалахів інфекційних захворювань.

Тому дуже важливо подбати про імунізацію дітей, а керівникам закладів освіти ретельно підійти до питання прийому документів для зарахування у навчальний заклад», – зазначив Мирослав Білецький.

Відсоток дошкільнят, які отримали всі щеплення за віком, залишається невисоким. Станом на 1 липня 2022 року лише 41,3% маленьких закарпатців у віці до року вакциновані від дифтерії, правця, поліомієліту, а від кору, краснухи і паротиту – 47% у перший рік життя і 62,1% – у 6 років.

Водночас медики зауважують, що Закарпаття пасе задніх щодо вакцинації дітей від гепатиту. Лише 13,6 % малюків у віці до 1 року захищені від гепатиту В. Складність полягає у тому, що перше щеплення малюкам роблять ще у пологовому у першу добу життя. Чимало молодих матусь просто не готові прийняти таке рішення самостійно, якщо напередодні з ними не говорили про це спеціалісти.

«Тому необхідно, щоб про важливість імунізації з молодими батьками говорили і сімейні лікарі, і гінекологи, які ведуть вагітність, і на курсах батьківства. Доступ до обґрунтованої інформації допоможе зорієнтуватися та прийняти правильне рішення щодо захисту малюка, коли настане відповідний момент», – зазначив Мирослав Білецький.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00