Віктор Микита: «Важливо, щоб якнайбільше здобувачів освіти були охоплені очним навчанням»

2022-08-17 13:56:55
Сьогодні відбулася розширена нарада голови ОВА Віктора Микити з керівниками напрямків освіти територіальних громад за участі державного секретаря Міністерства освіти і науки України Сергія Захаріна, котрий з робочим візитом перебуває на Закарпатті.

Питання організації освітнього процесу визначені Президентом як пріоритетні, тож увага Міністерства прикута до кожної області. Для ефективної роботи залучили всі територіальні громади регіону, які сьогодні забезпечують підготовку закладів освіти до нового навчального року з урахуванням вимог воєнного стану.

Віктор Микита повідомив, що Закарпаття – серед лідерів у країні за підготовкою укриттів в освітніх осередках. На це спрямували кошти з бюджетів області та громад. У липні поточного року Кабінет міністрів розширив перелік пріоритетних видатків державного бюджету, внісши до нього витрати на облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо).

Державний секретар МОН зазначив, що в офлайн-режимі розпочнеться навчання лише там, де дозволяє безпекова ситуація, а також створені належні умови. Наявність укриттів, котрі обстежили спеціальні комісії і які отримали відповідні акти, є обов’язковою умовою для організації освітнього процесу в очній формі. Водночас громадяни мають право вчитися за різними формами.

«Батьки та здобувачі освіти можуть особисто оглянути сховища й переконатися у вжитих заходах безпеки. Важливо, щоб діти і молодь отримували якісні освітні послуги в безпечних умовах, щоб якнайбільше здобувачів освіти були охоплені очним навчанням», – підкреслив голова Закарпатської ОВА.

Також під час наради відзначили позитивну динаміку результатів національного мультипредметного тесту. Про це свідчить кількість абітурієнтів – жителів Закарпаття, які отримали максимальний результат – 200 балів за виконання тестових завдань.

Зокрема, за словами Віктора Микити, з української мови таких результатів є 66, з історії України – 94, з математики – 14. Усього тестів, оцінених у 200 балів, – 309. Їх отримав 241 учасник НМТ. Максимальний результат одразу з трьох предметів мають 10 наших абітурієнтів, з двох предметів – 48 осіб, з одного предмета – 183.

Очільник області зауважив, що на Закарпатті складали НМТ й абітурієнти з числа вимушено переміщених осіб. Частина з них також набрала 200 балів з предметів тестування. Зокрема, з української мови – 10, з історії України – 12, з математики – 8. З трьох предметів максимального результату досягли двоє осіб з числа ВПО, з двох предметів – четверо, з одного – 16.

Сергій Захарін також зупинився на питанні розвитку позашкільної освіти. Окрему увагу звернули на проєкт ОВА щодо інтеграції ІТ-освіти у позашкілля, який має надважливе значення і може стати пілотним для країни.

«Наприкінці наради подякували громадам за велику підготовчу роботу до початку навчального року та ініціативу вчасно розпочати навчання у режимі офлайн», – прокоментував керівник області Віктор Микита.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00