Кавуни, вирощені на Закарпатті у промислових об’ємах, – це реальність і результати ефективної роботи агросектору краю. Про це повідомив очільник ОВА Віктор Микита.
«Внаслідок окупації Херсонщини було захоплено тисячі гектарів землі, на яких вирощували кавуни й інші сільськогосподарські культури. Для того, щоб продовжити свою діяльність, у наш регіон релокувалося ТОВ ТД "Є ВСЕ". Підприємство спеціалізується на вирощуванні овочів, баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів», – зазначив Віктор Микита.
Після аналізу кліматичних умов та ґрунту компанія вирішила взяти для обробки 4 га землі на Ужгородщині.
Після аналізу кліматичних умов та ґрунту компанія вирішила взяти для обробки 4 га землі на Ужгородщині. Виявилося, що земля, на якій висадили кавуни, має властивості, що дозволяють вирощувати культуру без застосування великої кількості нітратів. Зокрема, при нормі нітратів у 60 мг/кг використали лише 9.30 мг/кг. За словами Віктора Микити, такий показник дозволяє говорити про екологічно чистий продукт.
«Перший урожай кавунів на Закарпатті – 25-30 т/га. На Херсонщині цей показник був 40-45 т/га. Водночас власник підприємства зазначає, що сіяли гарбузи прямим посівом без підготовки розсади. Наступного року прогнозований урожай кавунів буде близько 40 т/га», – підкреслив очільник області.
Віктор Микита підсумував, що кавун, вирощений на Закарпатті, надходить у продаж свіжозібраним з поля, що дотепер було неможливим. Об’єм вирощених кавунів у регіоні може повністю забезпечити ринок регіону, а за відповідних умов також експортуватися.Через економію на логістиці та міндобривах його вартість у кілька разів нижча, ніж у херсонських кавунів.
«Це один із сотень успішно реалізованих кейсів релокації бізнесу. Ми продовжуємо працювати на розвиток економіки та допомагати забезпечувати всім необхідним ЗСУ», – резюмував голова обласної військової адміністрації.