Як організоване харчування в закладах освіти Закарпаття – брифінг ГУ Держпродспоживслужби в області

2022-10-06 18:53:04
Про особливості організації харчування дітей у навчальних закладах Закарпаття говорили сьогодні на брифінгу в ОВА. Начальниця ГУ Держпродспоживслужби в області Сніжана Локес повідомила, що спеціалісти провели 908 комісійних обстежень освітніх осередків щодо підготовки до нового навчального року, порушення виявили у 122.

«Найчастіше порушення стосувалися відсутності особистих медичних книжок у працівників кухні, непроведення лабораторних досліджень питної води, неготовності матеріально-технічної бази харчоблоків тощо. На керівників усіх цих закладів склали приписи, в деяких – недоліки вже усунули, інші ж планово перевірятимуть», – наголосила Сніжана Локес.

За її словами, особливу увагу Управління звертає на безпеку харчування дітей: від початку року фахівці провели 17 заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів і 38 перевірок постачальників.

Начальниця відділу санітарної охорони території Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Вікторія Вігула розповіла про нові норми й правила харчування, котрі діють у закладах освіти Закарпаття, зокрема про перелік заборонених до реалізації продуктів:

«До переліку увійшли кавові напої, рибні та м'ясні продукти промислового виробництва, непастеризоване молоко й вироби з нього, усі продукти домашнього виробництва, ті, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (трансжири), синтетичні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку тощо».

Вікторія Вігула додала, що у зв'язку зі швидким розповсюдженням сезонних хвороб та коронавірусу в навчальних закладах також посилюють протиепідемічні заходи.

Іванна Світлик, головна спеціалістка відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, зазначила, що в школах регіону від початку року готують за новим меню: «Зараз 75% продуктів мають бути рослинного походження, також збільшилася кількість молока й виробів з нього, м'яса, риби, круп, бобових. Водночас зменшилася норма споживання цукру й солі, хліба, картоплі».

За її словами, вимоги також передбачають споживання 15 порцій овочів на тиждень та 10 – фруктів.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00