Понад 6 тисяч закарпатців – інсулінозалежні, – Білецький

2022-11-15 14:45:17
Понад 40 тисяч закарпатців мають діагноз «цукровий діабет» 1 та 2 типу, з них більш ніж 6,5 тисяч – інсулінозалежні. Про це повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

За його словами, поширення цього захворювання має глобальний характер і забирає близько 1,5 мільйона життів щороку.

«Важливо розуміти, що своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяють запобігти розвитку тяжких ускладнень. Люди з груп ризику або зі встановленим діагнозом можуть отримати безоплатну допомогу за програмою медичних гарантій. Лікар первинної ланки, зважаючи на стан здоров’я пацієнта, фактори ризику та можливу спадковість, може виписати пацієнту електронне направлення на проведення досліджень або на консультацію до лікарів-спеціалістів, наприклад, ендокринолога», – прокоментував Мирослав Білецький.

З жовтня 2021 року інсуліни ввійшли до програми реімбурсації ліків: із 72 препаратів інсулінів 45 – повністю безоплатні. Ці препарати відпускають майже 11 тисяч аптек по всій країні. Як зауважив перший заступник голови ОВА, з початку року закарпатці із цукровим діабетом реалізували понад 150 тисяч рецептів.

На час воєнного стану відпуск інсулінів максимально спрощений. Пацієнти із діабетом можуть отримати життєво необхідні препарати як за електронним, так і за паперовим рецептом. У разі перебоїв з електроенергією чи інтернетом, лікар зможе виписати паперовий рецепт, а аптека його погасити. Якщо пацієнту потрібен рецепт за вже встановленим планом лікування, лікар може зробити це дистанційно.

✅Список аптек, у яких можна отримати препарати інсуліну, за посиланням.

✅Наявність інсуліну в аптеках можна перевірити за допомогою сервісів tabletki.ua та geoapteka.ua.



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00