Геннадій Москаль «Жодні міні - ГЕС на Тересві Закарпаттю не потрібні»

2018-05-08 13:13:35

Під час святкування «Полонинського ходу» в Дубовому до Геннадія Москаля звернулися мешканці сіл, які розташовані вздовж русла річки Тересва, з проханням не допустити будівництва каскаду міні-гідроелектростанцій, чутки про які знову посилилися в останні місяці.


З губернатором області відбулася конструктивна розмова, у якій також взяли участь голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук, голова Громадської ради при Тячівській райдержадміністрації Іван Фіцай та інші громадські активісти.
– Позиція облдержадміністрації з цього питання залишається незмінною – ми виступаємо категорично проти будівництва міні-ГЕС, які створюють екологічні проблеми й наражають населені пункти на загрозу підтоплень під час паводків, – заявляє Г.Москаль. – Нагадую, що в липні минулого року я підписав розпорядження, яким заборонив райдержадміністраціям надавати дозволи на розроблення проектів щодо будівництва міні-ГЕС (додається нижче). Стосовно каскаду міні-ГЕС на р.Тересва сільради Тячівського району не приймали жодних конкретних рішень. Влітку минулого року були лише проведені громадські слухання в чотирьох селах. У одному з них вони де-юре так і не відбулися, одне село виступило категорично проти міні-ГЕС, а два проголосували «за». Однак останні два громадські слухання проходили за мінімальної присутності селян (усього кілька десятків чоловік) і були сфальсифікованими. За необхідності ми витребуємо протоколи цих зібрань і скасуємо їх у суді. Хочу також повідомити, що за висновками Міністерства екології та природних ресурсів України, будівництво дериваційних ГЕС із підпірними греблями на р. Тересва може суттєво погіршити умови існування іхтіологічного заказника місцевого значення «Усть-Чорна», створеного рішенням Закарпатської обласної ради від 07.03.1990 № 55 на цій річці від смт. Усть-Чорна до с. Красна протяжністю 13 кілометрів. Заказник створено для збереження занесених до Червоної книги України таких риб, як лосось дунайський, харіус європейський, а також форелі струмкової та інших. Стосовно найціннішого в басейні Дунаю його ендеміка і мігранта лосося дунайського, то зарегулювання р. Тересви в її пониззі практично унеможливить використання для нересту всієї річки.
Тому я ще раз повторюю – жодні міні-ГЕС на Тересві Закарпаттю не потрібні., йдеться на офіційному сайті Закарпатської ОДА.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00