Попередження про спалення сухої трави

2018-05-15 15:50:44


 

 З настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду суб’єкти господарювання та самі мешканці району, незважаючи на заборони, часто являються ініціаторами спалення стерні, соломи, очерету, бур’янів або інших залишків сухої рослинності на власних земельних ділянках або на вільних землях району. Разом з тим, «палії» не замислюються над розміром шкоди, які вони завдають своїми діями не лише екологічній системі місцевості, а здоров’ю та життю людей.
   Хочеться нагадати, що стаття 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, тому кожен з нас має право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків. У статтях 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» визначено заборону спалювання сухої рослинності.
   Особливо просимо звернути увагу, що статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за самовільне спалювання пожнивних залишків, бур’янів, сухої трави тощо, а саме: накладення штрафу:
- на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
- на посадових осіб – від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
   А за особливо великі збитки чинним законодавством передбачається і кримінальна відповідальність.
     Варто відзначити, що під час виїзду на гасіння сухої трави пожежно-рятувальна служба зазнає численних матеріальних втрат, адже кожен виїзд за сигналом «Тривога» – це чималі затрати людських ресурсів, а також колосальні витрати пального. А якщо, у той час, коли рятувальники будуть змушені гасити пожежу від сухої трави і в когось загориться будинок на іншому кінці району, чи об’єкті з масовим перебуванням людей? Чи не варто задуматися над цим? В такому разі ціною випаленого поля можуть стати навіть людські життя.
      Тому рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тячівськомурайоні звертаються до усіх громадян краю із проханням не спалювати сухої трави та не провокувати виникнення пожеж, які завдають чимало збитків та шкоди. Адже такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя та здоров’я людей.
                     
   Тячівський РВ УДСНС
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00