СТРОКОВА ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА – ЦЕ КОНСТИТУЦІЙНИЙ ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ

2018-05-17 12:20:53
 

 Відповідно до статей 17 та 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.
Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.
Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в АТО не залучаються.
Довідково. Підпунктом 8 пункту 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744. З метою накопичення підготовленого військово-навченого ресурсу, призов молодого поповнення для комплектування ЗС України проводиться через навчальні центри для отримання ними дефіцитних військово-облікових спеціальностей.
Пільги, які надаються призовникам:
• Виплачується грошова допомога при призові у розмірі двох мінімальних заробітних плат (у 2018 році це – 3,4 тис. гривень);
Довідково. Передбачено статтею 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а порядок виплати визначено постановою КМУ від 12.08.2015 №587 “Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу”).
• військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм. 
• виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби.
• при звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади).
Довідково. Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.).
• надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
• час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
• за військовослужбовцями строкової служби зберігаються (під час дії особливого періоду в державі) робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову.
• особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.
• тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).
• члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників.
Згідно Указу Президента України № 33/2018 від 15 лютого 2018 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році» Тячівським районним військовим комісаріатом Закарпатської області здійснюється попередній відбір громадян України чоловічої статі у віці від 20 до 27 років, які не мають право на відстрочку, та громадян які, втратили право на відстрочку від призову на строкову військову службу, а також своєчасно не призваних з різних причин.
Вище вказаним громадянам необхідно з`явитися в Тячівський районний військовий комісаріат за місцем реєстрації і військового обліку для проходження медичної комісії з метою визначення ступеня придатності, або не придатності до військової служби за адресою:
м. Тячів, вул. Незалежності, 49. Тел. (098) 90-21-718
Військовий комісар Тячівського РВК
І.М.ТИЩУК, підполковник.

  
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00