Відбулося чергове засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я

2023-07-17 17:48:17

Крок за кроком «Ти як?» прямує до головної мети — синхронізувати проєкти всіх відомств, що втілюють Всеукраїнську програму ментального здоров’я, щоб кожна людина могла отримати якісну психологічну допомогу, коли її потребує.

14 липня відбулося чергове засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я, до якого також долучилася Олена Зеленська. Учасники заходу напрацьовували рішення для підтримки військових, ветеранів та їхніх родин, а також обговорили реалізацію кампанії «Ти як?» з метою формувати в суспільстві культуру піклування про ментальне здоров’я.

Наразі очікується, що потенційна потреба в послугах з ментального здоров’я збільшиться мінімум на 50%. Водночас встановлено, що 71% українців уже відчувають стрес і знервованість. Саме тому важливо, щоб такі послуги були гнучкими, а маршрут їхнього отримання  — зрозумілим для людей.

Про що відзвітували міністерства:

- МОЗ працює над інтеграцією послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці. Завдяки навчанню за програмою ВООЗ mhGAP уже понад 27 тисяч фахівців, зокрема сімейних лікарів, можуть допомагати своїм пацієнтам із розладами сну, тривожними станами чи депресіями. Відповідну допомогу вже отримали десятки тисяч українців.

- В свою чергу, Міністерство освіти і науки, втілюючи проект із тотальної психоедукації на всіх рівнях освіти, зараз працює над адаптацією курсу соціально-емоційного навчання Well-Being для учнів 1–6 класів.

- Міністерство соціальної політики почало розбудову мережі «Центрів життєстійкості» та вже має понад 200 заявок від громад на їхнє створення. Такі центри стануть фронт-офісом для надавачів послуг та єдиною точкою входу для людей.

- Міністерство у справах ветеранів на 85% закінчило розробку системи скринінгу ментального здоров'я і найближчим часом розпочне її тестування.

Також станом на сьогодні вибудована стратегія впровадження програми «Ти як?» на місцях. Створені регіональні координаційні центри підтримки цивільного населення, призначені місцеві координатори програми.

Робота триває.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00