В Ужгороді відкрили пам'ятний знак жертвам ромського Голокосту

2023-08-02 15:03:32
Сьогодні, в Міжнародний день Голокосту ромів, в обласному центрі Закарпаття відкрили меморіал на честь жертв нацистського геноциду ромів (Пораймосу).

Пам’ятник знак у вигляді колеса з мініскульптурою встановили на подвір’ї першої ромської школи в Європі – Ужгородської гімназії №14. Він стане символом пам’яті про ромів, які постраждали від нацизму.

У церемонії відкриття і вшанування жертв ромського геноциду взяли участь представники Закарпатської ОВА, місцевої ромської спільноти та громадськість. До меморіалу жертвам ромського Голокосту вони поклали вінки й запалені лампадки.

У хвилині мовчання згадали тих, чию долю зламали непосильна примусова праця, голод, ізоляція, депортація та нелюдські катування в роки Другої світової війни. Нагадаємо, лише в ніч проти 3 серпня 1944 року в найбільшому концтаборі смерті Аушвіц-Біркенау нацисти знищили близько чотирьох тисяч ромських в’язнів.

Меморіальний знак в Ужгороді встановили за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє», інформаційно-аналітичного агентства «RomaUA» та Закарпатської обласної молодіжної громадської організації «Гідність» («Патів»).

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00