Про виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України

2023-08-04 15:11:12


До Дня Незалежності України держава забезпечить разову грошову виплату ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і відзначились, боронячи країну. Виплати передбачено постановою «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань» №754 від 21 липня 2023 р.

Грошову допомогу отримають певні категорії громадян у такому розмірі:

1) особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи – 3 100 гривень;
II групи – 2 900 гривень;
III групи – 2 700 гривень;

2) учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, – 1 000 гривень;

3) особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 100 гривень;

4) члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 650 гривень;

5) учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 450 гривень.

Усіх отримувачів разової грошової виплати до Дня Незалежності України умовно можна поділити на декілька груп. Належність до тієї чи іншої групи обумовлює процедуру одержання допомоги.

Перша група – отримувачі, які є пенсіонерами. Їм грошову допомогу виплатять разом з пенсією.

Друга група – військовослужбовці, поліцейські, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, служби судової охорони тощо (інформація щодо осіб цієї групи міститься у п. 3 Постанови №754), які не перебувають на обліку в Пенсійному фонді. Також до цієї групи належать отримувачі виплати, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах.

Інформацію щодо осіб, які належать до другої групи, до органів Пенсійного фонду України надають роботодавці до 1 жовтня за визначеною формою (з формою можна ознайомитися за посиланням) через вебпортал Фонду в розділі «Заявка на отримання разової грошової виплати до Дня Незалежності України» або через сервісні центри Пенсійного фонду.

Третя група – інші одержувачі разової грошової допомоги, які не перебувають:
  • на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії/щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці;
  • на службі в силових міністерствах та відомствах;
  • в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.
Одержувачам цієї групи грошова допомога виплачується за їхніми зверненнями до сервісних центрів Пенсійного фонду України. До заяви потрібно додати: паспорт, ідентифікаційний код, документ про місце проживання, посвідчення встановленого зразка, яке підтверджує певний статус особи, дані про номер поточного рахунку, відкритий на ім’я одержувача грошової допомоги в уповноваженому банку.

Отримувачі грошової допомоги, зокрема ті, що набули відповідного статусу згідно зі статтями 6, 7, 9, 10, 101, 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до 24 серпня поточного року включно, яким грошову допомогу не виплачено станом на 1 жовтня, мають право звернутися щодо її виплати до Пенсійного фонду України (його територіального органу за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року.

Грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача грошової допомоги.

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00