Як боротися із застудою

2023-10-25 10:07:08
Застуда – це загальновживана назва гострих респіраторних захворювань, викликаних різноманітними вірусами. І саме через ці віруси у нас закладає ніс та з’являються шмарклі, болить горло та починається кашель. 

Проти найнебезпечніших із них – грипу та коронавірусу SARS-CoV-2 – є вакцини. Вакцин проти решти вірусів не існує, рівно як і ліків. Усі «диво-препарати» для «зміцнення імунітету» та «прискорення одужання» жодним чином не допоможуть ні запобігти застуді, ні лікувати її. 

Не допомагають проти застуд і антибіотики. Антибіотики руйнують клітинні стінки бактерій або блокують їхню здатність розмножуватися. Віруси – неклітинні організми, і в антибіотиків немає жодних механізмів впливу на них. 

Мало того, що в таких випадках антибіотики не допомагають, але можуть навпаки нашкодити ослабленому організму. Крім патогенних бактерій, антибіотики вбивають і всю ту корисну мікрофлору, яка живе в кишківнику людини та допомагає підтримувати наш імунітет у формі. Тому їхній прийом може знизити здатність нашого організму боротися з інфекцією.

Крім того, як і будь-які ліки, антибіотики можуть мати побічні ефекти. Серед них нудота, запаморочення, молочниця та інші грибкові інфекції, а також «смертельна діарея», викликана бактерією клостридією (Clostridioides difficile). 

Безконтрольний прийом антибіотиків призводить до того, що деякі бактерії набувають стійкості до них, а ті інфекції, які раніше лікувалися швидко і просто, стають вбивчими. Більше про антибіотикорезистентність можна почитати тут – https://bit.ly/3LaEpSU 

Не варто пити антибіотики і «про всяк випадок, щоб не було пневмонії та інших ускладнень». Щоб запобігти можливими ускладненням грипу та COVID-19, а також запаленням середнього вуха чи синусів носа, варто зробити щеплення від пневмококової інфекції.

Наш організм зазвичай справляється з застудами самотужки. Треба тільки дати йому час, достатньо сну й відпочинку та пити більше води. Лікар може призначити препарати, які допоможуть прибрати закладеність носа, заспокоїти біль у горлі та кашель, щоб ви пережили цей неприємний період із більшим комфортом.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00