На Закарпатті майже 3 тисячі вимушених переселенців знайшли роботу

2023-11-09 16:58:00
Від початку повномасштабного вторгнення на Закарпатті офіційно працевлаштувалися близько 9,5 тисячі людей, серед них – майже 3 тисячі ВПО. Зокрема, впродовж цього року до обласної служби зайнятості звернулося 713 вимушених переселенців, 230 з них уже знайшли роботу.

Директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич зазначив, що зараз ситуація на ринку праці в регіоні у порівнянні з попередніми роками кардинально змінилася: є більше вакансій, ніж потенційних шукачів роботи.

Сьогодні місцеві роботодавці та релоковані підприємства пропонують понад 7 тисяч різних вакансій.Найбільший попит зараз на працівників інженерно-технічних галузей, важкої промисловості, системи послуг, медичної та освітньої сфер, оборонної справи тощо. Середня заробітна плата коливається в межах 10–15 тис. грн.

Юрій Фущич додав, що внутрішньо переміщеним українцям допомагають не лише з пошуком роботи, а й залучають їх до програм перепідготовки або підвищення кваліфікації та отримання ваучерів на навчання чи відкриття власної справи.

Протягом цього року на Закарпатті 62 вимушених переселенців пройшли навчання для отримання нової професії. 72 людей з-поміж ВПО отримали ваучер на підвищення кваліфікації чи здобуття іншої спеціальності. Також 75 осіб стали учасниками програми «Власна справа» та отримали понад 13 млн грантових коштів.

Також передбачена спеціальна програма підтримки й працедавців, які прийняли на роботу вимушених переселенців. Зокрема, йдеться про компенсацію в розмірі мінімальної зарплати протягом 2 місяців. Її отримали близько 300 роботодавців, які забезпечили робочі місця для 728 вимушених переселенців.

Знайти роботу вимушеним переселенцям в області допомагають і громадські організації. Досвідом підтримки ВПО в працевлаштуванні поділилася й виконавча директорка громадської організації «Неємія» Тетяна Мачабелі.

«У співпраці з УВКБ ООН та Фондом ООН у галузі народонаселення робимо все, щоб знайти довгострокові рішення для вимушено переміщених осіб. Наші соціальні консультанти, кейс-менеджери та кар'єрні радниці допомагають вимушеним переселенцям перекваліфікуватися та знайти кращу роботу, – відзначила Тетяна Мачабелі. – За результатами роботи нашого „ВОНА хабу“ працевлаштувалися 170 жінок, 30 – відкрили власну справу та ще 5 отримали безповоротні гранти. Також за останній місяць через наш телеграм-канал знайшли роботу 10 людей та 8 отримали гранти від УВКБ ООН на започаткування власної справи».

За словами виконавчої директорки ГО «Неємія, організація цьогоріч також започаткувала програму «Оренда житла», за якою 30 переселенцям безплатно надали помешкання на пів року. Головною умовою участі було те, щоб ці люди знайшли роботу і могли самі надалі оплачувати житло.

Нагадаємо, нещодавно Закарпатська ОВА провела в Ужгороді масштабний «Ярмарок вакансій», де свої пропозиції презентували майже пів сотні роботодавців з усієї області; також днями такий захід провели й у Мукачеві.

Більше про те, куди вимушені переселенці можуть звернутися для пошуку роботи, читайте за посиланням.


 
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00