Результати розбудови безбар’єрного простору в Закарпатській області сьогодні є чи не найвищими за всі роки незалежності України

2023-12-19 18:17:25
Стільки уваги створенню доступного середовища, як зараз, за весь цей час ніколи не приділяли. Йдеться не тільки про усунення фізичних бар’єрів, а й про подолання можливих труднощів у всіх сферах життєдіяльності. 

Шинкарюк Ігор - заступник голови Закарпатської ОДА на брифінгу зауважив, що таку роботу проводять у кожній громаді та на рівні області під патронатом першої леді Олени Зеленської. В нашому регіоні діють відповідні програми, також налагоджена ефективна співпраця з міжнародними донорами, громадськими організаціями та іншими областями.

«Дуже важливим елементом є комунікація з громадськими організаціями та активними людьми, які щодня на собі відчувають, що таке – долати бар’єри. Ось вони і є основними стейкхолдерами, вони говорять, з якими бар’єрами їм доводиться стикатися, що треба робити, як вдосконалити, яку категорію людей залучити», – зазначив Ігор Шинкарюк.

Також він додав, що над створенням безбар’єрного простору в нашій області тісно працюють і з приватним сектором, котрий на своєму місці в межах можливостей також здатен забезпечити доступність до послуг чи комфортних умов роботи. 

Своєю чергою Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА зауважив, що більшість громад уже розробили та прийняли програми щодо розбудови безбар’єрності на 2024 рік, з іншими ще тривають наради й консультації. 

 «Сьогодні в області діють 47 центрів надання соціальних послуг і центрів соціальних служб. Вони, зокрема, опікуються й людьми з інвалідністю. До кінця року маємо на меті створити такі осередки в усіх громадах. Також у планах є формування центрів життєстійкості, – зазначив Петро Добромільський. – Серед обласних закладів, які надають необхідну підтримку особам з інвалідністю, – "Малятко", Обласний будинок дитини у Сваляві. Вже долучилися й приватні заклади в Тарнівцях, Берегові, Виноградові».

Він додав, що в регіоні функціонують 1276 інклюзивних класів, у яких навчаються майже 2 тисячі дітей з особливими освітніми потребами. Для шкіл, де здобувають освіту учні з інвалідністю, також планують і надалі закуповувати спеціально обладнані автобуси. 

Окрема увага – забезпеченню максимально зручних умов для працевлаштування та ведення бізнесу; до того ж підприємці мають змогу отримати компенсацію від держави за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю.

 Триває робота й у напрямку розвитку системи надання реабілітаційних послуг. У закладах краю відновлення проходять як військові, ветерани, так і особи з інвалідністю. Зокрема, цього року спільно з міжнародною організацією ZОА в шести відділеннях Обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю провели ремонт. Зараз керівництво краю посилює співпрацю з приватними санітарно-курортними закладами, щоб вони були максимально інклюзивними та доступними для широкого кола відвідувачів. 

Насамкінець Петро Добромільський наголосив, що наступного року особливу увагу, зокрема, приділятимуть стану тротуарів, пішохідних переходів, дорожніх під’їздів, обладнання в приміщеннях установ та закладів, які надають соціальні послуги в громадах.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00