Мінінфраструктури: Стартувало публічне обговорення Концепції оновлення архітектури планувальних документів

2024-01-19 13:17:48
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розпочинає публічне обговорення Концепції оновлення архітектури планувальних документів. Над розробкою концепції працювала група експертів Міністерства, Команди підтримки реформ та відновлення, проектів Surge (CLIR), EUACI, FCDO та UNDP.

Головна мета документа – актуалізувати та узгодити між собою весь корпус стратегічних планувальних документів, що стосуються розвитку громад та регіонів. А також запровадити єдині зрозумілі підходи до їх розробки – як на місцевому, регіональному, так і на національному рівні.

«Ці зміни надважливі саме сьогодні, під час повномасштабного вторгнення. Адже єдині, чіткі та зрозумілі підходи до планування, спроможність громад формувати детальні плани й програми розвитку є обов’язковими умовами успішного відновлення. І не тільки: громадо-орієнтована політика регіонального розвитку, планування і ухвалення рішень на основі даних, використання прозорих цифрових інструментів є складовими нашого шляху до інтеграції з ЄС», – зазначила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

За словами Олександри Азархіної, цифровою основою оновленої політики регіонального розвитку стане Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС) та DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням. ГІС інтегрує державні цифрові реєстри, що дозволить розробляти регіональні та місцеві Стратегії розвитку на основі реальних даних. Це забезпечить новий рівень розробки та впровадження державних політик, управління і контролю за реалізацією стратегічних документів.

Законодавство, як визначає повноваження і обов’язки органів місцевого самоврядування, давно потребує змін, підкреслила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Хоча сьогодні діє основний закон, який регулює діяльність ОМС, але довгий час він не приводився у відповідність до реальної ситуації в державі, викликів і потреб громад. Сьогодні критично не вистачає визначеності в питаннях розробки комплексних програм розвитку і планів відновлення, відповідних повноважень місцевих рад. Це призводить до численних дискусій та затвердження тимчасових, клаптикових рішень.
«Сьогодні ми даємо старт системному, а не точковому, узгодженню планувальних документів на всіх рівнях. Ми нарешті маємо драйвера цього процесу в особі Мінінфраструктури. Спільно ми напрацьовуємо рішення щодо єдиних принципів і правил формування планувальних документів. А також оновимо застарілу генеральну схему розвитку України, яка створена в паперовому вигляді та давно вже не відповідає потребам громад. Всі стратегічні документи, реєстри та кадастри мають бути переведені в цифровий формат, який буде враховувати євроінтеграційні процеси і виклики відновлення», – вважає Олена Шуляк.

Вона нагадала, що Комітет з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування також є активним учасником робочої групи з розробки базового закону про основні засади відновлення, який передбачає окремий блок щодо узгодженої архітектури планувальних документів.

Зі свого боку керівник відділу підтримки багаторівневої системи управління, U-LEAD, Сорен Гербст розповів, що питання гармонізації планувальних документів на місцевому, регіональному і центральному рівнях є непростим, але вкрай важливим завданням. Міжнародні партнери України підтримують стратегічний підхід до регіонального розвитку, який концентрується на трьох ключових складових: стратегія, простір та фінанси, і всі ці напрямки мають бути узгоджені між собою як на національному, так і на регіональному рівні.

«Єдиний узгоджений підхід дозволить трансформувати регіональний розвиток на ефективний інструмент розвитку і модернізації громад. Попри складність питань, які постають, це дуже важливий крок на шляху до інтеграції України в ЄС», – додав він.

Представника об’єднань ОМС зазначили актуальність питань уніфікації підходів до планування, зокрема, синхронізації горизонтів місцевого і державного фінансового планування. А також підтримки громад в питаннях розробки планів та програм. Значну роль в цьому можуть відіграти проекти технічної допомоги разом з міжнародними партнерами України. Так, проект ULEAD вже працює з 24 громадами, допомагаючи в розробці програм і планів.

Учасники презентації домовились розглянути запропоновану концепцію і надати власні відгуки та пропозиції. Після широкого експертного обговорення, робоча група фіналізує пріоритети й напрацювання концепції та ініціює внесення відповідних змін у законодавство.

Захід відбувся за підтримки проекту ULEAD з Європою та USAID HOVERLA у Домі Децентралізації.

Ознайомитись з концепцією можна за посиланням

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00