ЄДЕССБ: Алгоритми реєстрації спеціального майнового права на об'єкти незавершеного будівництва або майбутні об'єкти нерухомості

2024-01-18 13:04:10
Продовжується державна реєстрація спеціальних майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості. Це дасть змогу захистити вклади інвесторів у нове житло, уникнути можливих шахрайських схем і створити базу доброчесних забудовників.

Сьогодні на порталі ЄДЕССБ доступні 43 зареєстровані заяви від замовників будівництва, а користувачами е-Cистеми розпочато внесення відомостей і створення документів, необхідних для реєстрації спеціальних майнових прав більш ніж на 80 об'єктів будівництва.

Одним із ключових кроків для цього є початкова реєстрація у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) кожного майбутнього об’єкту нерухомості як складової частини будинку. Це означає, що замовник будівництва, який має намір продавати майбутні квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення або паркомісця, повинен обов'язково зареєструвати спеціальне майнове право на кожен із цих об'єктів як майбутній об’єкт нерухомості одночасно з реєстрацією спеціального майнового права на подільний об’єкт будівництва - багатоквартирний будинок. Додатково замовник має визначити відсоток від площі майбутнього об’єкту нерухомості, включеного до гарантійної частки.

Початкова реєстрація можлива після внесення/створення/отримання визначених документів у ЄДЕССБ:
  • отримання технічних умов
  • отримання містобудівних умов та обмежень
  • внесення завдання на проектування
  • внесення проектної документації з ідентифікаторами
  • внесення експертного звіту
  • затвердження проектної документації
  • отримання документа, що дає право на виконання будівельних робіт
  • отримання рішення щодо адреси на кожну будівлю та складові частини в разі подільності об'єкта
Відомості про необхідні документи для реєстрації спеціального майнового права відкрито на публічному порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Отримати більше потрібної інформації про реєстрацію можна в Telegram-чаті

Переглянути відео з роз’ясненнями експертів можна YouTube-каналі ЄДЕССБ.

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблений у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.

Цифровізація будівельних послуг реалізовується в співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проекту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00