П’ять областей України провели інформаудит за оновленою методикою Мінцифри

2024-01-26 16:02:23
Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська та Львівська обласні військові адміністрації провели інформаційний аудит публічних даних. Його результати допоможуть налагодити інформаційні потоки, побудувати ефективні бізнес-процеси, а також покращити кількість та якість відкритих даних.
Інформаційні аудити містять два етапи:
  • віддалений — консультації з громадськістю та анкетування;
  • контактний — передбачав інтерв’ю.
«Комплексні інформаційні аудити відіграють важливу роль у цифровому розвитку регіонів. Ретельна перевірка публічної інформації не лише покращує якість відкритих даних, а й стає основою для прозорої комунікації між владою, бізнесом, громадськістю. Це, зі свого боку, допомагає досягати більшої цілі — розбудовувати прозору, підзвітну та діджитальну Україну», — зазначає експертка Міністерства цифрової трансформації України з відкритих даних Яніна Любива.

За результатами аудитів:
  • Волинська ОВА створить обласний портал відкритих даних та приєднається до Міжнародної хартії відкритих даних. Вона передбачає 6 принципів опублікування даних. Серед них — відкритість за замовчуванням, оперативність і вичерпність, доступність та готовність до використання.
  • Вінницька ОВА сформує єдині правила для оприлюднення відкритих даних у регіоні та впровадить місцевий портал відкритих даних.
  • Львівська ОВА збільшить публікації публічної інформації у формі відкритих даних на Місцевому порталі відкритих даних, а також розвиватиме Портал місцевої статистики та Аналітичний портал Львівщини.
  • Закарпатська ОВА проведе навчання для своїх працівників про оприлюднення відкритих даних. Також через Місцевий портал відкритих даних відбуватиметься обмін даними з територіальними громадами.
  • Дніпропетровська ОВА представить оновлений портал відкритих даних регіону та проведе семінари й тренінги в громадах щодо роботи з відкритими даними.
Крім того, на основі результатів аудиту сформували рекомендації, які покращать стандарти роботи з відкритими даними. Зокрема, оприлюднення наборів даних у форматах, які розпізнає та обробляє комп'ютер. Це дасть змогу легко обробляти, поєднувати між собою, аналізувати та імпортувати інформацію в бази даних. А також рекомендували затвердити в регіонах внутрішню нормативно-правову базу у сфері відкритих даних.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, ОВА зобов’язані щонайменше раз на рік проводити інформаудит.

«Мінцифри впроваджує політики регіонального розвитку на основі даних. Одним з інструментів є Індекс цифрової трансформації регіонів України, що дає змогу визначати ефективність впровадження цифрових рішень на місцях. Відкриті дані відіграють сьогодні важливу роль, забезпечуючи прозорість та відкритість органів влади. Саме на них лежить відповідальність за кількість наборів даних, а також частоту їх публікації. Пілотні області є прикладом для інших 19 регіонів», — керівник регіональної цифрової трансформації при Міністерстві цифрової трансформації Ігор Панченко.
Нагадаємо, нещодавно Мінцифри презентувала Індекс цифрової трансформації регіонів за 2023 рік. Його мета — оцінити ефективність цифрових рішень на місцях та визначити рівень цифрової культури громадян. Також він досліджує розвиток сфери відкритих даних. Ознайомитися з результатами дослідження можна за посиланням.

Інформаційні аудити проведено за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» і програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP).



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00