У межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? відбулась панельна дискусія «Осмислення. Цінності та історії стійкості»

2024-05-23 19:06:04
Рідні та друзі, робота, хобі, волонтерство, взаємопідтримка і віра – ці й інші базові речі допомагають нам впоратися з викликами сьогодення. Формула стійкості в кожного різна, проте саме вона для всього світу робить українців прикладом витривалості в боротьбі.

Як з початку повномасштабної війни змінилося це поняття, що воно означає зараз, з чого складається, чи має межі та чим наповнюється – про це сьогодні в Ужгороді йшлося на панельній дискусії «Осмислення. Цінності та історії стійкості», що відбулася в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?.

Учасників заходу – представників ветеранського простору «ВДОМА», громадських і благодійних організацій, надавачів психосоціальних послуг та інших – привітала директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна. Вона подякувала кожному з присутніх за особисту стійкість і власний приклад, які сьогодні надихають людей дбати про своє ментальне здоров’я, щоб попри все залишатися сильними та вмотивованими.

«Насправді наша стійкість – це свідомий результат загальнодержавної стійкості й можливості протистояти викликам, з якими ми всі зіткнулися під час війни. З 2014 року українці зрозуміли, що саме внутрішня сила кожного з нас дає можливість триматися й перемагати. Стійкість однієї людини – це дуже багато, адже це – стійкість всієї країни. Тому важливо завжди турбуватися про себе, щоб бути в ресурсі й мати змогу допомагати іншим», – наголосила Ольга Травіна.

За її словами, саме Закарпаття стало першим регіоном країни, в якому ініціювали, розробили та імплементували обласну програму підтримки ментального здоров’я. Завдяки останній у регіоні координується робота надавачів психосоціальних послуг, забезпечується підвищення кваліфікації психологів, фахівців соціальної сфери, які працюють у громадах.

Стійкість – це не тільки реалізація великих стратегічних планів, а й щоденні активності, буденні справи, вміння брати на себе відповідальність, робити регулярні маленькі кроки до поставленої мети. Стійкість можна й потрібно тренувати.
Про те, як це зробити в психологічно непростий час, учасники мали можливість розповісти на панельних дискусіях. Вони ділилися своїм розумінням внутрішньої сили та власними історіями стійкості.

Панельну дискусію «Осмислення. Цінності та історії стійкості» за підтримки Закарпатської ОВА та регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Таїсії Симочко організували в межах Місяця обізнаності про ментальне здоров’я, що відзначається щороку майже у всьому світі протягом травня.






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00