Днями виповниться 79-та річниця від дня заснування Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького

2024-06-18 15:23:26
З цієї нагоди 20 червня для мешканців та гостей Ужгорода підготували насичену програму. Сьогодні її презентували на брифінгу в ОВА.

«На відвідувачів чекають оновлені та доповнені експозиції, унікальні колекції археологічних знахідок, а також пізнавальна лекція про основоположника музейної справи на Закарпатті – Тиводара Легоцького, ім'я якого закладу присвоїли у 2015 році», – розповів директор департаменту культури ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

За його словами, цьогорічною родзинкою святкування стане й оновлена експозиція, присвячена засновникові одного з найбільших музеїв нашого краю. Також для відвідувачів уперше будуть виставлені артефакти, знайдені під час останніх археологічних розкопок на місці середньовічної замкової церкви.

Такі розвідки на місці найдавнішої сакральної пам’ятки Ужгорода – церкви святого Юрія – тривають уже кілька років поспіль. Минулого року археологам та фахівцям Ужгородського національного університету вдалося віднайти понад 100 артефактів, відзначила директорка Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Ольга Шумовська.

«Попри те, що церкву свого часу двічі грабували, дослідники знайшли тут чимало унікальних зразків зброї, прикрас, кераміки та одягу. Саме цими експонатами ми й плануємо оновити виставку «Артефакти середньовічної замкової церкви». Також запрошуємо всіх охочих відвідати лекцію, присвячену Тиводару Легоцькому. Зібрана ним колекція нараховує 8 тисяч експонатів, значна частина з яких належить до основних фондів музею. Також 20 червня відвідувачі зможуть побачити й оновлені раніше експозиції, зокрема унікальну виставку, присвячену Президенту Карпатської України Августинові Волошину», – підкреслила Ольга Шумовська.

Як зауважила завідувачка відділу маркетингу і розвитку Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Іветта Горкій, з нагоди річниці відвідувачам також презентують доповнення до експозиції «Закарпатські народні музичні інструменти та народний одяг».

«Оновлена тематична виставка єдина така в області. Ми розробили спеціальні QR-коди, за якими можна перейти й переглянути відео з детальним описом та звучанням кожного з 7 музичних інструментів: трембіти, цитери, цимбалів, басолі, бербениці, кевчегдуди та троїстих музик», – додала Іветта Горкій. Цього четверга, 20 червня, обов’язково завітайте до музею! 

Вхід з 14.00 до 16.00 безоплатний.

Детальніше дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням http://surl.li/upcee.


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00