Науково-практичний дискурс про забезпечення прав національних меншин у контексті євроінтеграції України

2024-09-18 19:59:48
Послідовна й ефективна реалізація державної етнонаціональної політики є однією з передумов євроінтеграції України. Ключові аспекти в забезпеченні прав національних меншин у цьому контексті на прикладі нашого регіону сьогодні обговорили в Ужгороді.

Науково-практичний дискурс у Центрі культур національних меншин Закарпаття зібрав керівників профільних підрозділів ОВА, науковців Ужгородського національного університету, експертів, педагогічних працівників, представників громадських організацій нацспільнот та інших.

Відкрив і модерував захід заступник директора департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій обласної військової адміністрації Олександр Лях. Також він виступив із доповіддю про роль державних інституцій та громадських організацій національних меншин Закарпаття на шляху до повного членства України в ЄС.

«Громадські організації національних спільнот області постійно адвокатують необхідні зміни, впливають на політичні процеси та імплементацію національного законодавства у сфері забезпечення прав національних меншин, моніторять впровадження політик і законів, активно працюють на міжнародному, національному та місцевому рівнях», – наголосив Олександр Лях.

Під час панельних дискусій основну увагу приділили особливостям імплементації стандартів Ради Європи у сфері освіти та культури, забезпеченню прав і можливостей представників національних спільнот, їхній ролі у формуванні етнонаціональної політики єдності в Україні тощо.

За результатами обговорень учасники заходу ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, констатували, що Україна продовжує робити суттєві кроки у напрямку забезпечення прав і свобод національних меншин, як це передбачає рамка переговорів про її вступ до ЄС. Водночас значна робота з впровадження відповідного реформованого законодавства проводиться і в Закарпатській області.

Учасники науково-практичного дискурсу в резолюції також висловили свої пропозиції і бачення спільної майбутньої роботи в окреслених напрямках та в межах реалізації державної цільової програми «Єдність у розмаїтті».



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00