Книга "Карпатські самоцвіти": село Угля в історії Карпат

2018-07-27 10:10:24

Рідний край, рідна батьківська земля, рідні села, весняне сонце, дзюркотіння гірських річок, Велика Уголька та Мала Уголька, які зливаються з річкою Уголька,  подих лісу, в далечині видніється Менчул та Молочний камінь і нескінченна любов до людей – все це спадає на думку, коли знайомишся з історично-художнім виданням «Карпатські самоцвіти: село Угля в історії Карпат», автором якого є  мій земляк, Михайло Васильович Роман.

Кожне село чи місто має свою неповторну, прадавню історію. Дане видання – перша спроба дослідити історію краю від найдавніших поселень на її території до сучасності. Історико-хронологічна за принципом викладу матеріалу, книга містить численні маловідомі факти розбудови села, умов життя його мешканців, здобутків, персоналії, які складають цілу когорту людей, діяльність  яких пов’язані з селом Угля, Велика Уголька та іншими населеними пунктами краю, які люблять свій край, ревно бережуть пам'ять, натхненно примножують її вікову славу словом і ділом. Це видання – перша ластівка, результат кропіткої  праці. Особливість його полягає в тому, що воно написана людиною, якій притаманна велика любов до рідного краю, до його історії, повага до тих, хто жив, живе, творив і творить. 
 Село Угля, побачило і пережило за багато століть безліч подій, село зазнало багато горя й радості, але тернисті стежки завжди перетворювалися у квітучі сади, завдяки великій праці жителів села. Про історію, сьогодення та майбутнє села Угля його трудових звершень і злетів, намагається розповісти автор цієї книги.
  Книга містять цікаву, різносторонню інформацію про село Угля, Тячівського району, Закарпатської області та його славетних мешканців – людей праці, невтомних трударів, котрі поважали землю, доглядали і обробляли її.
Видання відображає історію села від давніх часів до сьогодення, вона сприяє патріотичному вихованню молоді і шанобливого ставлення до своєї історії, традицій, майбутнього. Це народжує не тільки шану й повагу, а й віру в те, що наша духовність відроджується, що ми повертаємось до джерел народних, до творчості, яка прийшла до нас з глибини століть.
Село Угля є надзвичайним та наповненим безцінними Божими дарами. Автор відібрав найкоштовніші самоцвіти, які яскраво репрезинтують наш край перед світом, цих людей по праву можна назвати карпатськими самородками.
Вивчення історії рідного краю – справа настільки кропітка, наскільки цікава й потрібна. Патріотизм кожної людини починається з любові до своєї землі, оселі, до батьківської хати, до рідного краю. Підкріплений знаннями про історичну спадщину, він перетворюється на серйозну рушійну силу в подальшому поступі суспільства, розбудові держави. Дуже важливо, щоб кожна людина виростала з почуттям любові до рідного села, до рідних місць.
Насправді ми дуже мало знаємо про історію краю, наших земляків, які прославили рідну землю по всьому світові. Тож нам є ким пишатися, але ці люди потребують популяризації, їх імена мають бути завжди на слуху, вони мають бути прикладом для підростаючого покоління, яке забуває про своє коріння.
По крихітці, по маковому зернятку збиралися ці дорогоцінні скарби. З окремих слів, фраз, епізодів, фотографій народжувалася книга про наш край, про її золотих людей, про її славну давнину. Наше життя – на цих сторінках.
Автор намагається максимально передати прийдешнім поколінням славетний непоборний дух краян, філософське осмислення перебування кожної душі на землі, відчуття глибини національної кореневої системи, оспівування природної і людської краси, неначе зернинку, занотовує розповіді старішин, вишукує спогади старців про розвиток села Угля, її мешканців в давні часи. Книга пронизана високою духовністю, до якої вміщено статті, які присвячені життю і творчості видатних особистостей краю, покликана популяризувати своїх земляків, які жили і творили в різні часи, а деякі з них є нашими сучасниками, в яких присутня спорідненість духу, єдність коріння, а також любов до своєї рідної землі.
У книзі «Карпатські самоцвіти»  йдеться про  історію села Угля, про споживче товариство, дільничну лікарню, навчально-виховний комплекс, дитячу школу мистецтв, про Углянську та Груниківську школу, церкву, монастир, Груниківське лісництво, Карпатський біосферний заповідник, про перспективну молодь та непересічні таланти Углі, подана інформація про підприємства села, про патріотів села, визначних особистостей, про його почесних мешканців тощо.
 У всі часи мешканцями Углі були люди праці, невтомні трударі, котрі поважали землю, доглядали і обробляли її. Життя розкидало односельчан у різні куточки країни і за її межі. Але серцем чуйним, своїми думками, вони залишаються з рідним селом, а лише випадає вільна хвилина – линуть, спішать до рідного порогу. Серед углян багато обдарованих людей, великих особистостей, які обіймають відповідальні посади та створюють блага для людей.
Вони чудові майстри, дизайнери, підприємці, організатори, постачальники, транспортники і взагалі - виконавці Божої чесноти.
Відтак талановиті углянці поповнили ряди творців матеріальних благ, галузевих фахівців найкращими спеціалістами, які прославили і прославляють наш край творчими здобутками. Серед них є вчені, доктори наук, професори, академіки. Угля наповнила своїми спеціалістами найвищої кваліфікації не тільки район чи область, її представники працюють по всій Україні та за кордоном.
І то є файно, коли вихідці із села, які в своєму житті досягли певного успіху, у яких склалася кар’єра, не забувають, звідки вони родом, звідки починався їх життєвий шлях. І не просто не забувають, а в міру своїх можливостей роблять все, щоб підтримати рідне село.
В книзі, автор  велику увагу приділяє обдарованій молоді та її здобуткам, адже вони є майбутнє краю, а в подальшому і неньки-України.
Гаряча душа горянина розсипала словесні діаманти на літературній ниві. Невипадково в книзі присутня поезія, схожа на самого автора: яскрава, зважена, з вірою в майбутнє. В поетичних рядках оспівується — наша квітуча Срібна земля з її прекрасними людьми, чарівною гірською природою. Читаючи ці вірші, радіємо життю, цінуймо добро, шануймо батьків, будьмо гідними синами і доньками праотчої землі, бережемо природу, ліси. Вірші Михайла Романа  залишають помітний слід у душі читача. Автор закоханий у свою родину, рідний край, пронизливий любов’ю до природи, кожне серце, що любило, знайде на сторінках цілюще джерело таємничого, магічного, надихаючого почуття — кохання.
 Книга написана жваво, зрозумілою мовою, у ній зроблено ґрунтовний аналіз історичного розвитку села Угля в різні епохи. Велика увага приділена  соціально-економічному  та культурному розвитку регіону, вклад політичних подій  та вплив духовних інституцій на життя громади. Книга багата ілюстраціями, архівними документами, вміщено фотографії відомих земляків.
 З любов'ю до рідної землі написана книга, яка внесла неоціненний вклад в краєзнавчу роботу краю. Кожен книголюб і кожна людина, яка цікавиться своїм корінням, знайде в ній багато корисної, рідкісної і цінної інформації для себе. Також стане в пригоді молоді, які вивчають історію рідного краю. В українських Карпатах збереглась унікальна культурна спадщина й традиції нашого народу – тому потребою сьогодення є необхідність охорони, підтримки  та бережливого ставлення.
Видання, яке народилося з любові до рідного краю, до  свого народу і стало своєрідним оберегом, адже людина зоб’вязана  завжди пам’ятати звідки вона родом, де її коріння, де її зростили батьки.
Михайло Роман є продовжувачем славної традиції знаних у всьому світі вихідців з нашого дивовижного регіону. Видання стане приємним подарунком для тих, хто цікавиться історією рідного краю, здійснить глибокий вплив на виховання багатьох поколінь, зокрема  молоді, навчить досягати цілей, не боятися труднощів, ніколи не здаватися на шляху до мети та завжди вірити в успіх і прославляти свій рідний край, щоб ще не одна книга Михайла Васильовича, побачила світ на радість землякам.
Михайло Голубка, кандидат економічних наук, доцент кафедри Національної академії управління (м. Київ),
завідувач кафедри  ВНЗ «Львівський кооперативний коледж економіки і прав






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00