У Солотвині відсвяткували День шахтарського селища та відкрили Інформаційний центр Румунії

2018-08-27 16:21:57

26.08.18 р в  Солотвино відбулося традиційне святкування Дня шахтарського селища, на яке зібралось чимало поважних гостей із-за кордону, нашого краю та місцевих мешканців.


Серед представників - заступник міністра, держсекретар Міністерства румунів звідусіль В'ячеслав Шеремет, консул Румунії в смт. Солотвино  Едмонд Неагоє, консул Угорщини в м.Берегово Томаш Гайвоту, консул Угорщини в м. Ужгород Арон Чех,  префект Марамуреша Васіле Молдаван, делегація з третього району м.Будапешта "Обуда", очолювана мером даного району Вікторією Келемен, керівник апарату Закарпатської ОДА Руслана Натуркач, керівник апарату Тячівської РДА Богдан Макусій та ін.
Поважних гостей зустрічали - селищний голова Юрій Ухаль, керівники громадських організацій «Марамуреш-Солотвино» Ганна Бокоч та «Надія» Михайло Токар, районні та селищні депутати, актив населеного пункту.
Насамперед відбулося урочисте відкриття інформаційного центру Румунії у приміщенні селищної ради Солотвина, в якому взяли участь закордонні представники. Кошти на  його облаштування було надано Міністерством румунів звідусіль, яке зобов'язалось також профінансувати діяльність центру до кінця цього року. Загалом тут проводитимуться  різного роду  культурно-просвітницькі заходи з метою розвитку транскордонного співробітництва та збереження національних традицій меншин.
Відтак у місцевому парку відбулося традиційне святкування Дня шахтарського селища за участі офіційних делегацій, представники яких висловили щирі вітання мешканцям цього славного містечка.
Слід наголосити, що Солотвино згадується ще в 1360 році, коли тут почали добувати сіль. Саме солекопи є творцями історії цього населеного пункту ще з  часів завоювання Дакії римським імператором Траяном (ІІ ст. н. е.). У другій половині XVIII ст. цей процес було поставлено на широкомасштабне промислове виробництво.
На жаль, на сьогодні копальні переживають не найкращі часи - шахти всі затоплено і видобуток солі тут припинено та праця шахтаря досі залишається однією з найбільш шанованою в селищі.
Також  відбувся святковий концерт за участі виконавців, фольклорних та художніх колективів місцевих аматорів сцени. 
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00