ПРО ПРИЗОВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ОСІННЮ 2018 РОКУ

2018-09-05 15:57:59


З вересня 2018 року розпочинається призовна компанія, а саме Тячівський районний військовий комісаріат розпочинає роботу медичної та призовної комісій з метою визначення ступеню придатності громадян України призовного віку до проходження строкової військової служби. Оповіщення призовників (призовний вік з 18 до 27 років) про їх виклик у військовий комісаріат розпочато, органи місцевого самоврядування, тобто сільські та селищні ради, керівники підприємств, організацій та установ відповідні розпорядження військового комісара вже отримали.
Сам же осінній призов на строкову військову службу до лав Збройних Сил України стартує в жовтні 2018 року, тобто з жовтня починаються відправки призовників до підрозділів Збройних Сил України, Державної прикордонної служби та Національної гвардії України та Державної спеціальної служби транспорту через певні навчальні центри.
Перш за все, як військовий комісар, хотів би наголосити, що солдати строкової служби участі в Операції об’єднаних сил (антитерористичній операції) не беруть – вони служать в місцях постійної дислокації військових підрозділів. Жодного призовника за період ООС (АТО) в зону військового конфлікту не відправлено. Якщо ж солдат-строковик має бажання служити за контрактом, то, відслуживши рік строкової служби, він має право написати про це рапорт. Лишень у такому випадку може опинитись у зоні бойових дій.
Звертаючись до призовників та їх батьків, запевняю, що юнаки, які з’явилися у військкомат за викликом,  будуть мати певні «преференції» -  з вибору місця служби, виду та роду  військ.
Отже, призову  на строкову військову службу (тобто відправці до війська) підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.
Ті ж, кому ще не виповнилось двадцяти, в ході призовної кампанії зобов’язані прибути у райвійськкомат, пройти медкомісію і  отримати відстрочку. Хто проігнорує цю вимогу, потрапляє до категорії т.зв. «ухилістів», й на нього чекає розшук та примусова доставка у РВК органами Національної поліції України. 
Першим етапом призовної кампанії є проходження всіма претендентами в «строковики» огляду стану здоров’я призовною медичною комісією.
У ході призовної компанії, військовим комісаріатам буде ретельно вивчено особисті якості призовників (їх ділові, морально-психологічні якості, стан здоров’я, фізичний розвиток, освітня і спеціальна підготовка, сімейний стан).
Порядок надання відстрочки або звільнення від призову на строкову військову службу визначено статтями 17 та 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», після особистого прибуття до військкомату і проходження медичної комісії шляхом подання відповідної заяви на ім’я голови призовної комісії району.
Призовники, яким надійшла повістка на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк зазначені в повістці. До речі, оповіщення призовників проводиться повістками за підписом голів сільських та селищних рад, відповідним письмовим наказом керівника підприємства, організації чи установи та повісткою  військового комісара.
У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний термін з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України (тобто до 10 жовтня 2018 року). Крім того, у ході проведення чергового призову зміна місця військового обліку громадян призовного віку не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків (стаття 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).
За порушення призовниками правил військового обліку, неприбуття у військовий комісаріат за викликом, ухилення від військової служби передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. У разі неявки призовника без поважних причин у строки встановлені військовим комісаріатом та вказані в повістці, до обласного збірного пункту для відправлення у військові частини карається обмеженням волі на строк до трьох років (ст. 335 Кримінального кодексу України).
У разі якщо Вам стало відомо про громадян, які ухиляються від призову на строкову військову службу та місце їх перебування повідомляйте у Тячівський РВК.
Отже, чекаємо всіх юнаків призовного віку у Тячівському районному військовому комісаріаті за адресою – м. Тячів, площа Незалежності, 49, тел.. 3-34-34.
Військовий комісар
Тячівського районного військового комісаріату
підполковник Ігор Тищук.
05.09.2018 року.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00