Третій етнофестиваль "Закарпатська свальба" - неперевершене реальті-шоу, в якому одружилася молода пара з Німецької Мокрої та Колочави (фото)

2018-09-24 11:40:42

Цієї неділі 23.09.18. у нашому краї відбувся третій колоритний фестиваль "Закарпатська свальба", який вже починає набирати ознаків традиційності
.

 Започатковане у 2016 році головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем дійство - на сьогодні вже неперевершене реальті - шоу з справжніми героями з життя, які вирішили поєднати свої долі подружнім життям.

І як наголосив на урочистій церемонії губернатор краю, це єдине  свято у такому форматі по всій Україні, а можливо й Європі, оскільки в країні, звідки воно започатковане, більше не проводиться. Адже для цього потрібна обов'язкова умова - молода пара, яка хоче одружитися. А так вже традиційно склалося, що справжнє кохання знаходять мешканці гірських сіл Німецька Мокра і Колочава, Тячівського і Міжгірського районів та створюють щасливі сім'ї. 

Цьогорічні герої свята Василь – молодий з Німецької Мокрої, та Віталія  з Колочави, познайомились на полонині, збираючи яфини. І вже буквально за місяць у них відбудеться справжнє традиційне весілля. Сьогоднішній  фестиваль  - репетиція, яка принесла купу емоцій та вражень на все життя. Свято проходило у кількох локаціях і мало на меті відтворити давні традиції весілля, яке колись гуляли в цих селах.

Тож з самого ранку в Німецькій Мокрій, на подвірї нареченого жінки куховарили, дівчата прикрашали хату , чоловіки розставляли столи тощо. Роль  свадьбашів виконували працівники відділу культури Тячівської РДА - начальник Василь Гудак та в.о. директора методичного центру Олеся Сасин.

Також чимало старовинних експонатів привезли з собою працівники сільських клубів та бібліотек, музеїв району. Тож гості свята мали змогу оглянути старовинні речі та принути в атмосферу сторічної давності. Не обійшлося і без курагову, який прикрасили дружки перед весіллям.

А згодом прийшли і поважні гості зі сторони нариченої. Роль "почесного свата" традиційно виконав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Серед  "почесних гостей" свята зі сторони нареченого - голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук та перший заступник Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій, голова районної ради Іван Фабрицій, депутат Закарпатської обласної ради Валерій Мурга,  депутати Тячівської районної ради - Володимир Куцин та Іван Руснак, голови сіл: Німецької Мокрої - Анатолій Барна, Лопухова - Іван Фабрицій, Усть-Чорної - Петро Костяк, Новоселиці - Іван Гасинець та ін.    

У садибі нареченого відбулася традиційна  гостина з обрядами, які продемонстрували працівники культури у супроводі троїстих музик Шіманів та Гудаків, зведеного ансамбль аматорів мистецтва Дубівської долини. Керував дійством староста Іван Проца з с.Тернова,  розважали гостей - вокальні ансамблі сіл:  Новобарово (кер. Валентина Лар), Углі (кер.Олена Немеш), Новоселиці (кер.Галина Кушілко), а також ансамблі "Буштинські газдині" ( кер.Натілія Орос) та  "Тисяночка" (Олена Вейгеш), які також представляли Тячівщину на головній сцені в Колочаві.

Після цього молодий з старшою дружкою, дружбами та гостями посідали в весільний «кортеж» та рушили в сусіднє село Колочава, де і відбулося основне святкування. Дорогою на перевалі Прислуп традиційно відбулося театралізоване дійство із відтворенням автентики історичних епох – від Австро-Угорщини до радянської доби. Зупинились всі разом на межі Тячівського і Міжгірського району, де за традицією відбулася ще одне частування, після чого дійство перенеслось у Колочаву.

Відтак на території музейного комплексу “Старе село” пройшла основна частина фестивалю — відкриття свята, яке здійснив почесний сват Геннадій Москаль, викуп нареченої, гостина у садибі молодої, весільний танець на гунях, танець молодої тощо. Також на сцену було запрошено подружні пари, які брали участь у попередніх фестивалях:  у першої вже народилася донька, друга - чекає на поповнення. Всім їм було вручено подарунки від влади . 

І як наголосив Геннадій Москаль така "Закарпатська свальба" матиме продовження, адже наречені , які одружуються на фестивалі створюють міцні щасливі сім'ї.  

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації
















































































Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00